Партизанинът Бурян от отряда на Чочоолу навърши 100 години

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Петко Петков е роден на днешната дата преди век в село Опан. Бурян е партизанското му име.

сн_100_Бурянсн_100_Бурян _01„Помним с вълнение Вашите епични разкази за партизанския отряд „Христо Ботев“, антифашистката борба, Отечествената война и още се възхищаваме на геройството Ви, проявено в името на човешки правдини, българска свобода и справедливост. Вашите истории трогват и днес младите, за които сте достоен пример, възторг и почит. Вие сте сред малкото хора, които преминават през изпитанията, трудностите и радостите на един век, време – мерило за самоотверженост, всеотдайност и отговорност“, пише в поздравителния адрес областният председател на БСП Стара Загора Румяна Динева, поднасяйки пожелания към общественика, антифашиста и социалист – в редиците на партията от 81 години.

Той получи цветя, торта и финансов подарък за юбилея от Общинския партиен съвет в Опан. Всички социалисти от общинската организация винаги с респект се отнасят към легендарния ветеран, който отпразнува сред близки, внуци, правнуци и приятели. Столетникът получи и поздравителни адреси от Движението на ветераните в БСП и от Българския антифашистки съюз за тържествения ден.

***
Петко Иванов Петков (Бурян) e роден на 20.09.1921 г. в с. Опан в семейството на безимотен пастир на селските овце. На 10 години остава без майка. С нерадостно детство от пастирче до ратай. През 1936 г. е приет за член на РМС. През септември 1942 г. постъпва в редовете на Българската армия в Карлово. През зимата на 1942 г. дезертира, като изпълнява поставена задача да изнесе оръжие, необходимо за водената нелегална дейност. Става пръв партизанин от с.Опан в Старозагорската чета на партизанския отряд „Христо Ботев“ под командването на Стойо Неделчев Чочоолу, позициониран в Оряховския балкан. Водят множество битки по време на антифашистката борба, загубват и свидни другари. Участник в Отечествената война (1944-1945 г.) в Осма Тунджанска дивизия. Награден е с орден „Народна свобода 1941-1944 г.“. След 9-ти септември 1944 г. е дългогодишен председател на Българския антифашистки съюз в община Опан. Петков е много години активен общественик.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн