Декларация в подкрепа на иновативни проекти за бъдещето на „Марица-изток” изпратиха днес от въгледобивното дружество

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

0K3A00600K3A0017Декларация до президента, министър-председателя, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и до министрите на икономиката и енергетиката, подписана от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов беше изпратена днес. Декларацията е апел към отговорните държавни органи за подкрепа в търсенето на иновативни проекти, които ще дадат бъдеще на комплекс „Марица-изток“, като същевременно отговарят на всички европейски изисквания. Под декларацията са положени 23 подписа с искането за създаване на експертен технически съвет към Министерския съвет, който да разгледа всички налични технологии, свързани с улавянето, съхранението или преработката на въглероден диоксид.

Декларацията е резултат от проведената по инициатива на Андон Андонов среща на 13 септември в „Мини Марица-изток“ ЕАД, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещето на минно-енергийния комплекс.

В нея участваха заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, председателите на енергийната комисия в Парламента – Иван Хиновски и на социалната – Георги Гьоков, народните представители Тихомир Тенев, Георги Кадиев, изпълнителният директор и председателят на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Валентин Николов и Диян Димитров, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, кметовете на Стара Загора, Раднево, Нова Загора и Гълъбово, изпълнителните директори на трите топлоелектрически централи в комплекса Иван Цанков, Живко Динчев и Красимир Ненов, ректорите на Тракийския и на Минно-геоложкия университет доц. Добри Ярков и проф. Ивайло Копрев, представителите на Техническия университет проф. Валентин Колев и проф. Георги Тодоров, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на ФНСМ Валентин Вълчев и специалисти в енергетиката.

Всички участници изразиха загриженост и подкрепата си за осигуряването на бъдеще на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ и запазването на поминъка на хората от региона.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн