XVI “Нощ на изкуствата” организират в Стара Загора на 24 септември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_0383За шестнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата” – събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града ни. На 24 септември (петък) от 18.00 до 21.30 ч. старозагорските музеи, галерии и библиотеки ще посрещнат своите посетители.

Предвидените мероприятия са съобразени с въведените противоепидемични мерки и ще бъдат с контролиран достъп. Ето и интересни детайли от програмата:
Регионален исторически музей – Стара Загора ще работи с намалена входна такса: редовен билет – 1.00 лв.; ученици, студенти, пенсионери – 0.50 ст.

За да се избегне струпване на хора, посетителският поток ще бъде контролиран, като се допускат до 45 души в сградата. След като част от посетителите напуснат, ще бъдат допускани нови.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, гостуващата изложба „Варна – царицата на Черно море” и най-новата изложба на РИМ-Стара Загора „Археология по време на пандемия, 2020-2021 г.“

Желаещите да си направят атрактивна снимка за спомен могат да използват специалните кътове за снимки – „Тракийски воин”, „Антична мода” и „Средновековен воин”.
Екскурзоводските беседи ще бъдат безплатни и ще се предлагат на групи до 15 души.

Художествена галери Стара Загора също ще посреща любители на изобразителното изкуство от 18.00 ч., като потокът от посетители ща бъде регулиран съобразно капацитета на залите и противоепидемичните мерки. Изложбите, които могат да бъдат разгледани, са: „Мотиви от града“ – живописни творби от фонда на галерията; „Непознатият Иван Попчев“ – колекция акварели и „Съвременна българска графика;

В изложбена зала „Лубор Байер“ може да бъде разгледана съвместна изложба скулптура и живопис на Петър Петров и Николай Коев.

Интригуваща изложба със заглавие „Земята няма реплика“ са подготвили студентите от специалност „Педагогика на Изобразителното изкуство и графичен дизайн“ при Тракийския университет. Инсталации и дигитални изкуства могат да бъдат разгледани при контролиран достъп в Нощта на изкуствата в Културен център „Стара Загора“ от 18.00 ч.

В къща музей „Гео Милев“ съвместно със Зелени Балкани ще бъдат отбелязани 25 години Нощ на прилепите в Европа.

За любителите на музиката са предвидени два концерта със свободен вход до попълване капацитета на залите.

Възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“ ще се представят с нов репертоар от 18.00 ч. в Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“.

В Драматичен театър „Гео Милев“ от 21.30 ч. Желязка Белчилова /вокал/ и Александър Леков /китара/ ще подарят на публиката акустичен концерт – поп, соул, боса-нова, джаз стандарти.

Мероприятията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки съобразени със заповед № РД-01-753/03.09.2021 на Министъра на здравеопазването.

Плакат - Нощ на изкуствата 2021 г. (1)ПРОГРАМА:

Регионален исторически музей – Стара Загора
бул.”Руски” № 42
18.00 ч. – 21.30 ч.
„Варна – царицата на Черно море” – гостуваща изложба

„Археология по време на пандемия, 2020 – 2021 г.“ – нова изложба на РИМ – Стара Загора
Желаещите да си направят атрактивна снимка за спомен могат да използват специалните кътове за снимки – „Тракийски воин”, „Антична мода” и „Средновековен воин”.
Екскурзоводските беседи ще бъдат безплатни и ще се предлагат на групи до 15 души.
За да се избегне струпване на хора, посетителският поток ще бъде контролиран, като се допускат до 45 души в сградата. След като част от посетителите напуснат, ще бъдат допуснати нови.
Регионален исторически музей – Стара Загора ще работи с намалена входна такса: редовен билет – 1.00 лв.; ученици, студенти, пенсионери – 0.50 ст.

Художествена галерия Стара Загора
бул. „Руски“ № 27
18.00 ч. – 21.30 ч.
* „Мотиви от града“ – живописни творби от фонда на галерията
* „Непознатият Иван Попчев /1941 -1994/“ – колекция акварелни творби
* „Съвременна българска графика“ – колекция от фонда на галерията
* „Възрожденски икони“ – постоянна експозиция

Изложбена зала „Байер“
ул. „Л. Байер“ 1
18.00 ч. – 21.30 ч.
Съвместна изложба скулптура и живопис на Петър Петров и Николай Коев.

Културен център „Стара Загора“
/бивш Синдикален дом/
бул.“Цар Симеон Велики“ №108
18.00 ч.
„Земята няма реплика“ – изложба на студенти „Педагогика на Изобразителното изкуство и графичен дизайн“ при Тракийския университет

Къща музей „Гео Милев“
ул. „Гео Милев“ № 37
18.00 ч. – 21.30 ч.
25 години Нощ на прилепите в Европа – Съвместно със „Зелени Балкани“

Драматичен театър „Гео Милев“
бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 28
21.30 ч. – 22.30 ч.
Концерт на Желязка Белчилова/вокал/ и Александър Леков/китара – поп, соул, боса-нова, джаз стандарти.

Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“
бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 20
18.00 ч. – 19.00 ч.
Концерт на възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“

Мероприятията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки съобразени със заповед № РД -01-753/03.09.2021 на Министър на здравеопазването.
Община Стара Загора Ви желае една красива нощ!
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн