Старозагорска учителка е отличена с френския орден „Академични палми“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2681IMG_2708На тържествена церемония днес учителката по френски език на поколения старозагорски ученици Яна Ковачева беше отличена с орден „Академични палми“. Тя получи признание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и разпространението на френски език и франкофонска култура в България. Високото признание беше връчено лично от посланика на Франция в България Н.Пр. г-жа Флоранс Робин.

Тя припомни факти от дългогодишната кариера на Ковачева, като подчерта богатия й професионален опит и съпричастност в развитието на френската култура.„ Вие упражнявате Вашата професия вече 37 години с изключителна енергия и отдаденост. Аз съм изключително горда да Ви връча тази награда от името на министъра на образованието на Франция. Вие сте кавалер на “Академичните палми” – каза по време на церемонията посланик Робин.

От своя страна Ковачева благодари за високото отличие на френската държава и допълни, че през годините е получавала подкрепа от проф. Минко Балкански.

Орденът на Академичните палми е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги.

На церемонията присъстваха още преподавателят Теодосий Теодосиев, вицепрезидентът на „Алианс Франсез“ Стара Загора Велизара Цонева и гости.

IMG_2713IMG_2661
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн