Министрите Петков и Василев откровени в Раднево: Не можем да вървим срещу Европа за въглищата, мислете за план Б

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430525P1430530Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев се срещнаха днес в Раднево по тяхна инициатива със синдикатите в мините и тецовете в “Марица-изток”. Цел на срещата бе обмислянето на стратегия за оцеляване на общината и региона в новите условия на рестрикции от страна на ЕС спрямо въглищната генерация с оглед рязко намаление на въглеродния отпечатък на промишлеността върху околната среда.

Още в началото на състоялата се в залата на Община Раднево среща стана ясно, че позициите на двете страни се различават. “Ние сме миньори и искаме да запазим професиите си и комплекса възможно най-дълго; нека държавата да преосмисли позицията си към въгледобива и въглищните ни централи, които дават 40% от електроенергията в страната и работни места на 120 хиляди души. Ако това не стане, токът ще поскъпне, ще станем енергозависими. Настояваме държавата да представи достоен план и проекти в Брюксел, с които да запазим поминъка си!” – настояха миньорските синдикати.

От тяхна страна разговора модерираха председателите на КТ “Подкрепа” и на КНСБ в “Мини Марица-изток” ЕАД Бисер Бинев и Наско Митев.

“Ще отстояваме исканията си с всички разрешени от закона средства” – категорични бяха синдикатите, като дори намекнаха, че при нужда не е изключено и прекрачване на тази граница. “Който игнорира подписка със 100 хиляди подписа в защита на комплекса, да знае, че ще му е трудно. Нужен е един закъснял разговор с нас” – предупредиха миньорите. Към подписката, между другото, преди разговора се присъединиха и двамата служебни министри.

Двамата министри обаче също излязоха с твърдо послание: Докато работите по план А – запазването на въгледобива, обмисляйте в спешен порядък и план Б – какво да замени въглищната генерация – казаха те. Защото не можем да вървим срещу цяла Европа. Тя е силна и има лостове да ни въздейства. България е подписала за 55% намаление на въглеродния отпечатък. И нямаме план как да обърнем това решение на ЕС, което сме подписали. Шансът за това е много малък. Преди три месеца беше нулев, но се очерта тежка зима с недостиг на газ в Европа и това леко го повиши. Цената на въглеродните емисии ще расте и най-вероятно ще стигне 100 евро за тон. А при тази цена няма как една централа на въглища да продължи да работи – обясни Асен Василев. “Ще водим битката, но нямаме добри шансове да я спечелим. Ако цената на енергията скочи, България остава без икономика и тогава единственият изход ще е да държим заплатите ниски” – не скри той. Отношението му към евентуална заместваща паро-газова мощност е отрицателно: газифицираме ли централите, цената на тока вече няма да се задава в България, а ще зависи от международната цена на природния газ. Така че трябва да се търсят решения в две посоки – както за енергийната система на страната, така и за поминъка на хората – каза финансовият министър и посочи за пример бързото развитие на индустриалната зона около Пловдив. Където вече обаче започва да се усеща недостиг на работна ръка.

P1430535Решете и кажете в каква посока искате да се развива регионът ви, а ние ще помогнем визията ви да се осъществи – обърнаха се двамата министри към радневци. Досега излезлите в общественото пространство идеи са за завод за батерии за съхранение на енергия, за производства, пряко вързани към тецовете с оглед ползване на евтин ток без посредници, за голям соларен парк след рекултивация на рудниците, за производство на дървесина от бързорастящи дървесни видове (също след рекултивация). Друго направление на мислене е посоченото в точка 3 на подписката в защита на комплекса – въвеждане на иновативни технологии за работа на въглища чрез улавяне и съхранение или улавяне и преработка на въглеродния диоксид. По отношение на тях водещо ще е кои технологии реално ще работят и на каква цена ще се случи това. Трета възможност е регионът да развие силно селско стопанство. “Пари има, но трябва да знаем в какво искаме да ги вложим, какво да правим с тях” – увери финансовият министър. И не скри: “Никой не може да гарантира, че след 5 години няма да сме в абсолютно катастрофална ситуация, ако не правим нищо. Трябва да започнем да мислим доста по-творчески и отговорно. Ако заложеното в подписката не се осъществи, какво друго може да стане? Имаме още малко време. Какво бихте си пожелали, ако имахте вълшебна пръчка” – насърчи той радневци да дават идеи. “Продавачите на надежди ще ви препоръчат водород. Но истината е, че водородът е приложим в много малко случаи. Водородът не може да върти турбина – прекалено скъпо е, поне засега” – каза Василев.

“Трябва да започнем да изграждаме индустриална зона с реални инвеститори. Вие може да сте една от първите общини, които да се сертифицират за “Община без корупция – заяви Кирил Петков. – Защото инвеститорите ги е страх да не си изгубят инвестицията. Обработката на документи трябва да се съобрази със стандартите на “Трансперънси Интернешънъл” (международна организация за борба с корупцията с клонове в над 90 страни, в това число и в България – бел. ред.). До 2 години можем да направим тук един много сериозен индустриален парк. България може да се превърне и в портал за стоки и услуги за цяла Европа” – увери министърът на икономиката.

“Не сме против всичко онова, което може да е алтернатива на нашите работни места. Но как да стане всичко това?” – попита водещият Бисер Бинев от КНСБ. “Въпросът е какво искате да работите, как да изглежда Раднево и регионът. Ние ще ви съдействаме” – отговори Асен Василев.

Двамата министри увериха, че независимо дали ще запазят постовете си в следващото служебно правителство, което президентът Радев ще назначи, ще продължат да работят в посоката, в която са поели. “Не сме вярвали колко трябва да си чистим къщичката, за да спрем течовете и средствата да не отиват в грешните места. Но не ни е страх от нищо, въпреки че вече се наложи да вземаме мерки за осигуряване безопасността на хора от екипите ни след директни заплахи” – казаха те.

До края на разговора миньорите останаха непреклонни на своята позиция: “Въпросът е как да продължим пазарната си жизнеспособност. За да не дойде момент, в който и заплати да не могат да се плащат.”
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн