WWF стартира кампания, която насърчава търсенето на продукти с етикета FSC

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Нека изберем отговорно произведени продукти от дървесина
*
54545653„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят нещо“ е кампания на WWF България, която поставя на фокус живота в гората. Водещият акцент на кампанията е, че всички горски обитатели имат едно желание – техният дом да бъде запазен, за което в огромна степен сме отговорни ние хората. За да насочи общественото внимание към този казус, WWF създаде тематично видео, с което призовава потребителите у нас да закупуват продукти с етикета FSC.

Новата учебна година започва след броени дни.

В следващите две седмици както деца, така и възрастни ще влизат все по-често в книжарниците, за да купуват отчетливо по-голямо количество продукти от хартия. И когато това се случи, WWF се надява, че родителите ще се оглеждат за книжни продукти, на които стои отличителният етикет на FSC. Защото именно с този пример биха научили своите деца да са отговорни и да потребяват разумно хартия и хартиени продукти в бъдеще.

Какво представлява етикетът FSC?

Темповете, с които горите по света биват унищожавани, са почти неуловими. Всяка минута гори с размерите на 27 футболни игрища изчезват безвъзвратно. 

Международният етикет на FSC гарантира, че съответните продукти от дървесина не са резултат от експлоатиращо, а по-скоро социално и екологично ориентирано горско стопанство. При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животинския свят, а също и се зачитат правата на местното население. Само дървесни и хартиени продукти, чието производство е сертифицирано според строгите принципи на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това правило се проверява от независими експерти.

„Днес над 2,300,000 ха или 55% от горите в България са сертифицирани по FSC. Близо 450 компании в дървопреработвателния бранш изпълняват изискванията на сертификата. А от август 2017 г. във всички гори в България повсеместно се прилага национален стандарт за горска сертификация по FSC“коментира Нели Дончева, главен експерт „Гори“ във WWF.

Колкото по-голямо е търсенето на FSC продукти, толкова повече гори се стопанисват устойчиво и отговорно. И ти имаш възможност да бъдеш бъдеш част от тази инициатива!

Какво означава FSC?

FSC (Forest Stewardship Council – Съвет за горско настойничество) е първата независима етикетираща система за горски продукти в света. Тя се подкрепя от екологични организации, собственици на гори, дърводобивната и дървопреработвателната индустрия, браншови организации и др. Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 228 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта спазват близо 49 000 компании.

*  *  *
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
#lice

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн