Казанлък се побратими с Дидимотика, Гърция

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

10 (12)27„Уважаеми приятели от Дидимотика, днес е знаменателен ден за двете общини, тъй като едно дългогодишно приятелство ще се скрепи с подписите на кметовете“. Така приветства гръцките гости кметът на Казанлък Галина Стоянова на среща в Общината. За кмета на община Дидимотика, Гърция, Ромилос Хаджияноглу и представителите на общинското ръководство тя припомни първите стъпки на сближаване между двете общини. „Във връзка с тези добри взаимоотношения беше редно да пристъпим към побратимяване“, обобщи тя и отбеляза „дистанционната“ 2020 година, която е забавила събитието.

„Надявам се, че сме в началото на добрите взаимоотношения по между ни. Хората могат да дадат по-голяма сила и тежест на това споразумение“ – заяви Ромилос Хаджияноглу. „Настроението и топлината тук са като в родния ми град!“ – допълни кметът на Дидимотико. От гръцка страна отбелязаха трудолюбието на хората и богатото древно културно наследство, което трябва да бъде съхранено и представено пред света.

В подписания меморандум за разбирателство и сътрудничество се посочва, че двете страни ще насърчават обмена в различни сфери: култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други от взаимен интерес.

Първата официална среща за побратимяване Галина Стоянова проведе през ноември 2019 г. Още тогава тя увери новите приятели, че ще се сприятелят не само с Казанлък, а с всичките 12 побратимени градове и подчерта колко са важни международните отношения за младите хора и културните среди. Побратимяването е естествено продължение на създадените добри взаимоотношения с гръцките приятели през последните четири години: те гостуваха на Фестивала на розата в Казанлък през 2018 г., техен хор участва в Музикалните празници „Петко Стайнов“ през същата година, а през лятото Смесен хор „Петко Стайнов“ върна визитата на честванията на крепостта „Кале Панаир“.

Решението за сближаване и обмен между двете общини е взето от Общински съвет – Казанлък на 28.03.2019 г. В него е посочено, че Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция, с население от 8799 души. Дидимотика е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката православна църква.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн