16-ят носител на престижната награда „Проф. Александър Фол“ е професорът по стара история д-р Петър Делев

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

PROF. PETER DELEVПрофесорът по стара история д-р Петър Делев от Исторически факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ е отличеният носител за 2021 година на наградата за изследване и принос в популяризирането на тракийската култура на името на най-известния български траколог – проф. Александър Фол. Това е решението на Комисията към Община Казанлък, взето на 28 август. Богатата научна биография, впечатляващата преподавателска и активна изследователска дейност са основните аргументи за номинацията на почитаемия учен.

Резултатите от ръководените от проф. д-р Делев теренни археологически проучвания намират израз в голям брой научни публикации и изследвания. Наред с това Комисията отчита възпитаването и образоването от негова страна на редица поколения български археолози, допринесли с научния си труд в проучването на различни аспекти на тракийската проблематика.

Престижният приз на Община Казанлък е връчван през годините на утвърдени български учени, посветили своето дело на изучаване на мистериите на древните траки, продължители на огромния принос в сферата на тракологията на най-изтъкнатия български познавач на историята и културата на древната тракийска цивилизация проф. Александър Фол, основател на Института по тракология към Българската академия на науките през 1972 г. След смъртта на проф. Фол по негово желание прахът му е разпръснат над едно от най-вълнуващите древнотракийски светилища – мегалита на Богинята-майка в Сърнена Средна гора над село Бузовград, община Казанлък.

Официалното награждаване ще се състои утре на открита сцена в парк Тюлбето, където по традиция ще бъдат открити 16-те Празници в Долината на тракийските царе. Публиката ще има възможността за първи път да се наслади на спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн