Наградиха 37 военнослужещи за празника на бригадата в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1609IMG_1576Втора механизирана бригада чества днес 23 години от създаването си. Тя е пряк наследник и продължител на бойната слава и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия – една от най-славните български дивизии, участвала в четири войни за независимост на България. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са в административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.

Гости на празника бяха: генерал-лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на отбраната, бригаден генерал Николай Караиванов, зам.-началник на Сухопътни войски, бригаден генерал Аристидис Илиополос, командир на бригада Югоизточна Европа, висши военни, бивши командири на бригадата. Тук бяха и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, зам. областните управители Димитър Драчев и Стоян Стоянов, представители на местната и държавната власт от Ямбол, Хасково и Плевен.

Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на загиналите в битката край Пирот през 1885 г., който е издигнат през 1893 г. от офицери и сержанти от 12-ти пехотен полк в двора на щаба на бригадата.

На стадиона в района бе проведено тържествено строяване за празника на бригадата.

„Уверен съм, че и занапред ще работите за утвърждаване авторитета на Втора механизирана бригада и на българската армия. Желая Ви здраве, сили и воля, за да изпълнявате воинския си дълг към народ и родина“, каза в словото си бригаден генерал Стоян Шопов, командир на бригадата. Той припомни, че тя е наследник на герои и следва стъпките им в днешно време. Похвали състава, че е изпълнявал безупречно всички поставени задачи.

Празничен водосвет отслужиха архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия.

Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на бригадата, с които за добра служба бяха наградени общо 37 военнослужещи и цивилни служители.

По повод празника вчера във военно формирование 48430 – Стара Загора /ул. „Хан Аспарух” №29, до пивоварен завод „Загорка”/ бе проведен показ на въоръжение, техника и екипировка от военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада – гарнизон Стара Загора.

Бе представен и спектакъл с въоръжение от военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково от състава на Втора механизирана бригада.

IMG_1626 (2)IMG_1650IMG_1652 (1)IMG_1681 (2)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн