Община Чирпан прави I международен икономически форум покрай празника на града

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430511Първи по рода си международен икономически форум ще проведе Община Чирпан заедно с празника на града 6-ти септември. В навечерието му, на 5 септември (неделя), от Република Беларус, Република Сърбия, Република Турция и нашата страна в Града на Яворов пристигат представители на търговско-промишлени палати, икономически структури и асоциаци, областни и общински власти. Посещението на поканената руска делегация е отменено заради Ковид, но на форума РФ ще бъде представена от търговския си аташе в България.

“Идеята ни е, че ако ние, по-малките общини, сами не сме активни, инвеститорите трудно ще ни забележат. Новите ни партньори, когато потърсят мястото на Чирпан на картата, с изненада откриват, че сме на стратегическо място, където се пресичат две магистрали, два европейски коридора, и че имаме огромен потенциал за изграждане на логистични бази” – сподели пред медиите в Стара Загора кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Икономическият форум по замисъл ще бъде делови, ориентиран към бързи практически резултати. Първото му издание ще бъде с фокус туризма – не случайно гостите ще заседават в конферентната зала на “Мидалидаре Хотел и Спа” в с. Могилово. Винените турове, манастирите и археологията са сред силните страни на региона, включващ заедно с Чирпан и околните общини. Характерното за туризма е, че той може да бъде развит бързо, без големи първоначални инвестиции.

Икономическият форум ще има два блока – представяне на възможностите на общини Чирпан и Братя Даскалови, и представяне на Търговско-промишлените палати на гостуващите общини. Очаква се на него приветствие да поднесе и президентът Румен Радев.

Община Чирпан обмисля идеята за създаване на индустриална зона в града. На бъдещите инвеститори ще могат да бъде предложена до 400 декара площи с развита инфраструктура, като терените са предимно на бивши военни поделения (300 дка). Плюсът е в отпадналото ограничение за разпоредителни действия с тях от страна на получилите ги общини. В Чирпан има избран изпълнител на нов Обш устройствен план, който ще замени стария, непроменян от 50 години.

Празничният 6-ти септември в Чирпан ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет от 9.00 ч. Час по-късно в храм “Св. Архангели” ще бъде отслужена тържествена литургия. Честването на 136 години от Съединението е от 10.30 ч. пред едноименния паметник в парк “Яворов” – с участието на актьори от ДТ “Гео Милев” – Стара Загора и представителен хор “Евмолпея” – Пловдив. В 11.30 на ул. “Димитър Данаилов” се открива изложба на чирпански художници под надслов “Чирпански багри”, а от 18.00 ч. в Къща-музей “Яворов” ще бъде представена стихосбирката “Вино от спомени” на поета Ангел Кроснев с музикален концерт.

Чирпанлии очакват и двудневен (на 5 и 6 септември) рокфест с участието на най-популярната македонска група и различни родни състави.

За спазването на противоепидемичните мерки от страна на организаторите ще следят 20 стюарди.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн