40 милиарда евро помощ отделя Германия за въглищните си райони, съобщи в ТрУ регионалният министър на Саксония

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Стара Загора може да се превърне в една от “Долините на водорода”, прогнозира еврокомисарят ни по иновациите Мария Габриел
*
P1430508Преходът към нисковъглеродна зелена икономика в Германия ще се случи с активната помощ на държавата. За четирите въглищни района, два от които са на територията на федералната провинция Саксония и ще работят до 2038 година, е определена помощ от 40 милиарда евро. 10 милиарда от тях са за трансформацита на икономиката и за устойчивото развитие Саксония, която е 6 пъти по-малка от България по територия, а населението й е около 4 милиона души. 6,5 милиарда евро от помощта са федерални средства, а 3,5 милиарда – собствено финансиране. От тях ще се възползват 17 000 души, които ще бъдат засегнати от промените, свързани със зеления преход. Средствата ще бъдат насочени в две основни направления: изграждане на пътна и железопътна инфраструктура, и създаване на нови научни центрове. Германия си е подала вече проектите, с които кандидатства за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, одобрени са 54 от тях. На страната ще са нужни начини за съхраняване на водорода като гориво на бъдещето, за производство на синтетични горива, търсят се и нови решения за въздушния и водния транспорт.

Това заяви на среща с медиите днес Томас Шмидт (вторият отдясно на снимката) - миинистър на регионалното развитие на Саксония и водач на 15-членната германска делегация от експерти в различни области, която е на посещение в Тракийския университет, Стара Загора, за набелязване на съвместни проекти. Заедно с тях е и българският еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

“Целта ни, както и тук при вас, е да съберем академичната общност с бизнеса и икономиката, да работим в тясно сътрудничество с научните институти и да привлечем нови производства” – уточни регионалният министър на Саксония. Той напомни, че за разлика от България, Германия се отказва и от атомните си електроцентрали заради потенциално небезопасната им експлоатация.

Еврокомисарят ни Мария Габриел бе категорична, че Зелената сделка е предизвикателство, но може да бъде и чудесна възможност за развитие по пътя на сътрудничеството и взаимодействието с нови партньори в Европейския съюз. По думите й връзката между наука и бизнес трябва да е постоянна, нужно е да бъдат изградени мрежи за достъп до информация и нови технологии, за да не се чака помощ само от фондовете за справедлив преход и устойчиво развитие.

“С гостуването си в Тракийския университет вие изпращате силно послание за съвместна работа – обърна се Мария Габриел към членовете на германската делегация. – Моето послание е, че каквото и решение да бъде взето, повече от всякога има нужда то да бъде изработено заедно с гражданите, с бизнеса, с науката. С хората, които могат да откроят онези теми, които ще донесат добавена стойност, ще позволят работните места да бъдат запазени и ще внесат стимул за развитието на града и региона. Това минава през науката, образованието и иновациите, за които има европейска подкрепа. Както доц. Ярков каза, инвестициите в научна дейност и иновации в Стара Загора са се увеличили с 40% през последните две години, което е една прекрасна база. Но оттук нататък са нужни още много инвестиции в компаниите, в малките и средните предприятия. В Стара Загора има невероятен потенциал за IT-сектора. Водородът е бъдещето, и партньорството за него е в рамките на програма “Хоризонт Европа” по отношение на инфраструктурата, транспорта и крайната му цена за потребителя. Силата на Стара Загора е да бъде една от така наречените “Долини на водорода”. Втората тема е биоикономиката. Клъстер “Биоикономика и земеделие” в рамките на програма “Хоризонт Европа” е с бюджет от 9 милиарда евро и може добре да си взаимодества с образованието, университетите и науката в регионите. Тук вече има добри примери, които, мисля, днес изключително впечатлиха и германските ни партньори” – каза Мария Габриел.

“Тракийският университет има невероятния шанс да е в центъра на трансформацията. Това се случва веднъж на 100 години. Ние сме интернационален университет с много висока репутация в България и в чужбина, с много високо ниво на експертиза в неговата мултидисциплинарност, и е готов с целия си потенциал, с над 650 научни работници и с над 10 хиляди студенти, които ще обучим през следващите години, да допринесе за това, Стара Загора да продължи да бъде един от водещите икономически райони в България” – обобщи ректорът на Тракийския университет доц.д-р Добри Ярков.

4 (6)8 (2)6 (5)

Още по темата:
Делегация от Германия е на посещение в Тракийския университет
#enl

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн