Детското присъствие е акцентът на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2021

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

снимка1За петнадесети път на 28 и 29 август на Старозагорските бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Той отново събира над 4000 участници – любители на българския бит и култура с рекорден брой заявки за участие. Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България. Публиката ще се наслади на участници от 21 области и от над 70 общини в страната. Над 36 часа е включената програма на двете сцени в двата фестивални дни. Тази година акцент на събитието е детското присъствие. Детски певчески и танцови колективи, както и индивидуални изпълнители ще бъдат част от форума.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ – Старозагорски бани.

Участниците ще се изявяват през двата дни на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка на Старозагорските бани. Началото на програмата е в 8.30 часа на 28 август (събота). От 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Енчо Енчев, гл. худ. ръководител детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др.

А селският двор “Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др.

Над 50 занаятчии от цялата страна ще сътворят занаятчийска чаршия, където ще предложат сувенири, бижута, дърворезба, металокерамика, иконография и други.

ПРОГРАМАТА НА СЪБОРА – ТУК.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн