Инвеститор е заявил интерес към стария общински плаж на Старозагорските бани

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Плажът на Старозагорските бани в силните му години

Плажът на Старозагорските бани в силните му години

Кметът Станчо Станев

Кметът Станчо Станев

Кметът на Старозагорските минерални бани Станчо Станев съобщи, че частен инвеститор е заявил интерес към стария общински плаж с два басейна в курорта. Очаква се на сесията на Общинския съвет през септември въпросът за продажбата или отдаването на плажа под наем да бъде разгледан.

Проектът за минералната баня (заедно с Римската баня, праисторическата могила зад постройката и общинско помещение от западна страна, в което ще се поместят кметството, музей и интернет зала) кметът очаква да тръгне, след като парламентът гласува редовно правителство. В момента за посетители работи само едната половина от банята (женската), като се приемат през ден разделно жени и мъже. Мъжката баня има проблем с кубето – компрометирана е покривната конструкция, но ще се чака да започне големият проект, за да не се смеси и обърка с предварителни дейности.

В Старозагорските минерални бани в момента с постоянен адрес живеят 220 души, още 200 са с настоящ адрес. Живеят и голям брой нерегистрирани виладжии. 12-те хотела в петък, събота и неделя се пълнят редовно. За националния събор “Богородична стъпка” в тях вече няма свободни места. Цялата хотелска леглова база на Баните е 800-900 места. По тази причина някои от съставите, които ще участват във фестивала в събота и неделя (27 и 28 август), са насочени за нощуване в Стара Загора и в двата хотела в Ягода.

Все още Старозагорските минерални бани са със статут на обикновено село, въпреки че изпълняват ролята на курорт с нарастващо национално значение. Промяната на статута на населеното място е очаквана стъпка, която ще насочи по-голямо финансиране на дейностите по инфраструктурата му, уточни кметът Станев. Но за да се случи това, европейското законодателство трябва така да се промени, че от европроектите да могат да се ползват и селата от големите градски общини. Това се очаква да стане от 2022 г. Дотогава отлежава готов проект за канализация с пречиствателна станция за 10 милиона лева.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн