Георги Гьоков, БСП: Ще подкрепим актуализация на бюджета за ДОО, имаме предложение за преизчисляване на пенсиите, даващо повече средства на всички пенсионери

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

1 (17)„Едно от важните неща, които налагат актуализацията на бюджета, е неадекватността на размера на пенсиите, особено в условията на ускорена инфлация и криза. Не е тайна, че коефициентът на заместване, който осигуряват пенсиите спрямо доходите, е най-нисък в Европа. Това налага вземане на мерки за повишаване на доходите на възрастните хора.“ Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в подкрепа на актуализацията на бюджета по време на изслушването на министъра на финансите Асен Василев, министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

„В рамките на тези средства, които бюджетът е възможно да осигури, вашето предложение за увеличение на пенсиите най-ефективното и най-адекватно действие за повишаване на доходите в пенсионна възраст ли е? Това решение не увеличава ли разликите между т.н. „стари пенсии“ и „новите“ и така косвено не се ли задълбочават неравенствата, които в България са на най-високо ниво в Европейския съюз?“ Този въпрос отправи социалистът Гьоков към министър Донев.

„Има ли справедливост в това решение в контекста, че хората са се осигурявали назад в годините при различни условия и при различен осигурителен стаж, както и размер на осигуровките? Разглеждали ли сте, обсъждали ли сте други политики за преизчисляване на пенсиите?“ – попита още той.

Депутатът от левицата обяви, че парламентарната група на БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на ДОО, но между първо и второ гласуване ще направи предложение за преизчисляването на пенсиите, което да даде повече средства на всички пенсионери.

Още по темата:
Георги Гьоков е председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика в 46-то НС

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн