Старозагорски ученик в златния национален отбор на младите естествоизпитатели

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

2536527648

Мирослав Минчев

Мирослав Минчев

Златно представяне за българските ученици, които безапелационно спечелиха златните медали и станаха абсолютни шампиони на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT)!

Още от първия ден на надпреварата отборът ни, съставен от шестима от най-добрите гимназисти по физика, химия и биология, излезе на първо място в класирането, съобщи Любомир Любенов. След 6 квалификационни битки българите стигнаха заслужено до финала, където отново не оставиха съмнение кой е най-добре подготвеният отбор на турнира. Победата бе завоювана при конкуренция с 84 състезатели от 12 отбора – от Русия, Румъния (два отбора), Нова Зеландия, Хърватия, Грузия, Гърция (два отбора), Иран (два отбора) и Казахстан (два отбора). Най-младият международен турнир по природни науки тази година се проведе дистанционно от 11 до 15 август. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

Златните български състезатели са Гео Калфов (9 клас, Първа частна математическа гимназия), Деница Василева (9 клас, СМГ), Мирослав Минчев (10 клас, ППМГ “Гео Милев” – Стара Загора), Рени Паскалева (8 клас, ПЧМГ), Илия Василев (8 клас, ПЧМГ) и Яна Атанасова (10 клас, НПМГ). Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Наско Стаменов (НПМГ, Izzi Science for Kids). Към нашата делегация е и Златина Димитрова (Izzi Science for Kids), която е независим журиращ в турнира. Тя оказа особено важно съдействие за подготовката на отбора.

Мирослав Минчев през 2017 г. спечели вицешампонска купа по математика в Сингапур с финансовата подкрепа на кмета Живко Тодоров, който след това го награди с парична награда от 2000 лева.
Тази година Мирослав Минчев получи и наградата Млада Загора.

Международният турнир на младите естествоизпитатели тази година се провежда онлайн с виртуален домакин Алмати, Казахстан. Българският отбор проведе цялата си подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids. Училището за наука бе и домакин на отбора ни по време на всички състезателни дни на турнира.

След надпреварата Никола Каравасилев заяви: “Показахме на целия свят, че имаме уникален отбор, подготвен отлично на теория, провел и анализирал на отлично ниво своите експерименти! В продължение на много дни ние смесвахме цветни течности, гледахме микрооганизми в езерна вода, строяхме кули от Дженга, сипвахме соли върху лед, за да изучим топенето им, пъхахме монети в балони, за да изучим звука им, измервахме кислорода, отделен от водорасли и т.н., но преди всичко се забавлявахме. Учениците ни показаха отлични умения да защитят своите решения и да участват в научни дискусии. Те са истински бъдещи учени на световно ниво!“

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците правят истински разработки върху поставените задачи и защитават своите резултати като отбор.

Международният турнир на младите естествоизпитатели е огромен шанс за тях да се докажат и развиват в света на науката, като някой ден могат да станат едни от най-успешните учени в своята област.

Досега в седемте издания на Международния турнир на младите естествоизпитатели българските отбори са спечелили 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Отличията в турнира са отборни.

В 8-те предишни издания на IYNT са участвали общо 115 отбора от 19 страни. Беларус, България, Китай, Хърватия, Грузия, Нова Зеландия и Швейцария са били поне веднъж златни медалисти. Грузия притежава най-голям брой златни медали, общо 4, и най-голям брой медали от какъвто и да е вид – общо 9. Русия е изпратила най-голям брой отбори – общо 22. Грузия и Русия са се състезавали във всеки IYNT, докато Беларус, България и Хърватия са пропуснали по два IYNT. Афганистан, Хърватия, Грузия, Индонезия, Молдова, Нова Зеландия, Румъния, Сърбия и Швейцария никога не са изпращали екип, който да се върне у дома без медал.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн