Испанката Клара Ферер дебютира в балета “Дон Кихот” тази вечер на Античния форум

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC03789fDSC00707fОт 21.00 часа тази вечер (12 август) на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ ще видите отново балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. С този спектакъл на 27 ноември 2018 г. бе открито официално 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

В ролята на Китри ще дебютира Клара Ферер – очарователната и много талантлива испанка от трупата на балета на Държавна опера – Стара Загора.

Само на 21 години, Клара ще сбъдне своята голяма мечта – да играе в любимата си роля от балетния свят. Клара е родом от Барселона, професионалното й образование преминава през училище по балет в Матаро, Испания, обучавала се е в Кралския фландърски балет на Белгия и в Центъра на танца на Каталуня. Завършва консерватория – Интитута за театър на Барселона. През 2016 и 2017 г. е финалист в национални балетни конкурси в Испания, печели призови места и стипения за обучение в Национална компания за танц, Мадрид. Танцува в кордебалета на Националния балет на Куба, стажува в балета на Операта в Грац, Австрия, работи в балетната трупа на Инсбрук.

От месец февруари 2020 г. Клара Ферер е в балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора. На сцената сме я виждали като Фея Люляк в „Спящата красавица“, Повелителка на дриадите в „Дон Кихот“ и други образи. Тя винаги е много характерна, много изразителна, особено лирична, изключително технична, много нежна, изящна, с красиви, миловидни черти, родена за Прима.

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян (Arshak Ghalumyan) е хореограф и премиер солист на Щатсбалет – Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова – примабалерина на Щатсбалет – Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на днес участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора.

DSC07593fDSC07546f
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн