Тръгва мащабна подписка в защита на комплекс “Марица-изток”, чакат 100 хил. подписа до дни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430473Инициативен комитет започва от днес мащабна подписка сред гражданите на Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област за спасяване на минно-енергийния комплекс “Марица-изток”. В градовете са разположени шатри, където хората ще могат да подписват петицията. В Стара Загора Общината е определила 8 позиции, на които периодично ще се местят 4 шатри. На първо време те са до гъбата на главната улица в центъра, в градинката на Алана, в парк “Артилерийски” и в кв. “Железник”. За да е коректна подписката, апелът на организаторите е всеки да се подписва в нея само по ВЕДНЪЖ, без повторения. Не се изисква вписване на ЕГН.

До няколко дни се очаква да бъдат събрани първите 100 хиляди подписа, което ще позволи подписката да бъде входирана в Народното събрание.

Организатори са двата синдиката в Мините и в ТЕЦ “Марица-изток 2″ – КНСБ и КТ “Подкрепа”, но всеки лично в ролята му на гражданин.

Зад подписката застават и двете американски централи – ТЕЦ “Контур Глобал Марица Изток 3″ и ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”, в които тя е пусната от днес сред работещите там.

Исканията, записани в подписката, са три:

1. За запазване работата на комплекс “Марица-изток” на въглища, осигуряващ хиляди работни места, енергийната независимост и националната сигурност на Република България, до изчерпване на въглищните запаси;

2. За преразглеждане позицията на България пред Европейската комисия относно поетите ангажименти по Зелената сделка;

3. За включване на централите от комплекс “Марица-изток” в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждане на иновативни технологии за работа на въглища.

Независимо от политическата обстановка у нас и от това, дали правителството ще е служебно или редовно, исканията ни трябва да бъдат чути и държавата да реагира веднага – категорични са членовете на Инициативния комитет. От запазването на минно-енергийния комплек “Марица-изток” зависят 95 000 работни места – 25 хиляди пряко и 70 000 непряко заети българи от четирите области.

Ако държавата не реагира адекватно и не обърне внимание на поставените искания (организаторите припомнят, че досега никой не е питал работещите в комплекса за съдбата му), синдикатите са готови да предприемат всякакви законови действия, в това число митинги и протести, обявиха лидерът на КНСБ в “Мини Марица-изток” Наско Митев, който водеше пресконференцията, колегата му от КТ “Подкрепа” Бисер Бинев, лидерът на КНСБ в ТЕЦ “Марица-изток 2″ Деян Дяков и другите членове на Инициативния комитет.

P1430475По точка 3 от исканията в момента активно се работи по двете технологични възможности за неутрализиране на въглеродния отпечатък на комплекса – отвеждане и съхранение на дълбочина над 1200 м под земята на въглеродния диоксид, както и утилизирането му чрез иновативна технология, чиято ефективност е доказана от работеща инсталация в малък мащаб. Инициаторите на подписката съобщиха, че по варианта за съхранението на СО2 в проекта, разработван от два български университета – Минно-геоложкия и Техническия, е установена подходяща подземна кухина в района на с. Опан, Старозагорска област, отдалечена на около 30 км от трите въглищни централи и подобна на тази край Чирен, където е националното хранилище на природен газ. На дълбочина 700 м под земното равнище въглеродният диоксид се втечнява, а с времето кристализира и се отлага в твърдо състояние. Обемът на хранилището е над 1,2 милиарда кубически метра и ще може да осигури поне още 50 години работа на комплекса.

Заедно с това организаторите съобщиха, че заради многото си гори България на практика е въглеродно неутрална. Те настояват това да се докаже по неоспорим начин и България да бъде освободена да плаща все по-високата цена на въглеродните емисии.

Засега, напомнят инициаторите на подписката, в Плана за възстановяване и устойчивост се споменава само за създаването на електроцентрала на природен газ на мястото на ТЕЦ “Марица-изток 2″. Но дори и да успеят да я направят до 2025 г., тя би работила икономически ефективно само 4 години – до 2029 г., което поставя под съмнение рационалността на проекта.

Чрез започващата подписка надеждите са управляващите, които и да са те, да променят националния План за възстановяване и устойчивост по възможно най-бързия начин и парите, които ще влязат в България, да се насочат към хората и запазването на работните им места.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн