Фолклорният събор „Богородична стъпка“ 2021 събира участници от 20 области

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

img_7961IMG_1661За петнадесети път на 28 и 29 август на Старозагорските бани ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. В него ще участват хиляди любители на българския бит и култура, които ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България. Публиката ще се наслади на участници от 20 области от над 70 общини в страната.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ – Старозагорски бани.

Участниците ще се изявяват в двата дни на две сцени, разположени сред естествената зеленина и прохлада на парка на Старозагорските бани. Началото на програмата е в 9.00 часа на 28 август (събота). От 11.00 часа е официалното откриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Освен богата конкурсна програма организаторите са предвидили пъстри и наситени с вълнуващи и незабравими моменти съпътстващи прояви. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор “Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. На традиционната улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще предлагат ръчно изработени предмети.

IMG_0417
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн