Кадиев: Подкрепата на “БСП за България” за кабинет ще зависи от позицията на ИТН относно бъдещето на “Марица-изток”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430470“В среща на депутати от парламентарната група на коалиция “БСП за България” с икономическия екип на “Има такъв народ” много ясно заявихме, че сме против затварянето на “Мини Марица-изток” и преминаването на газ. И че наша червена линия и условие е да се продължи работа по сегашния модел максимално бързо чрез преговори с Брюксел, за да може да се намери технологично решение в близко бъдеще, но без да се поставя краен срок за затваряне през 2025 г., както е написано сега в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Втората енергийна точка, за която говорихме с ИТН, беше нашата позиция, че ядрена енергетика в България трябва да има и в Белене, и в Козлодуй. Тяхната позиция е – само в Козлодуй, и тук се различаваме.”

Това каза пред медиите в Стара Загора днес народният представител Георги Кадиев. Той бе категоричен, че социалистите настояват за писмено споразумение с ИТН по важните теми от дневния ред на България. “За да няма импровизации и да е ясно кой какви ангажименти поема – уточни той. – И да няма след това “ама ние едно казахме, а мислехме, че друго ще стане”. Споразумението трябва да е многостранно, по думите му – между всички партии, които биха подкрепили кабинет на ИТН. За да даде отговор на два въпроса: каква е програмата на правителството и кои са партиите, които осигуряват мнозинството. “Ако ИТН предпочитат да правят двустранни споразумения или да не правят изобщо споразумения, тогава съответно ще преценим как да действаме” – допълни народният представител от Стара Загора.

Когато стане известно кого ИТН ще предложи за министър на енергетиката, Кадиев обеща първият въпрос към него да бъде какво мисли за бъдещето на минно-енергийния комплекс “Марица-изток”. “И ако имаме различия, ще си направим изводите дали да подкрепим кабинета или не” – каза той. Другият народен представител на социалистите от Стара Загора, който взе участие в пресконференцията – Георги Гьоков, съобщи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се е срещнала днес с експерти, милеещи за комплекса, пред които е потвърдила ангажимента на партията към “Марица-изток”.

“За мен преминаването на газ не е решение. Нашият ангажимент е да накараме следващото правителство да преговаря с Брюксел. Но засега в парламента дори нямаме комисии. Не знаем кой ще е в Комисията по енергетика, кой ще я ръководи” – каза Кадиев. Това, което в момента се предлага – за 3,15 милиарда евро да се улавят емисиите и да се вкарват под земята – е безумно скъпо, според него. При това е нелогично двете американски централи да поемат едва 0.02% от разходите по проекта, който ще обслужва и тях.

Георги Кадиев е организирал през първите дни на 46-тия парламент и среща с министъра на енергетиката на хора от инициативния комитет на протестиращите срещу кариерата за варовик в землищата на селата Братя Кунчеви, Оряховица и Едрево. На тази среща им е било казано, че трябва от МОСВ да разберат дали ОВОС-ът е валиден. След което Кадиев е пуснал въпрос до министър Асен Личев. Отговорът му е, че оценката е изтекла и всяко по-нататъшно действие по придвижване на концесията е незаконно и подлежи на оспорване в съда. “Тоест ако концесионерите продължават да искат да правят тази концесия, трябва да тръгнат към нова оценка на въздействието върху околната среда. Която, надявам се, този път ще бъде истинска. Защото там проблеми има – най-вече с водата на хората от карстовите извори” – каза депутатът. Ще бъде проследено дали и как се вади нов ОВОС, но най-вече от “БСП за България” ще настояват Министерството на енергетиката да намери начин да развали тази концесия като опасна за здравето и благосъстоянието на хората от 11-те села около нея.

“Ние от БСП имаме последователни и категорични позиции по проблемите около тази кариера от 2013-2014 г. Сега много хора се опитват да яхнат темата, но в България всичко е тръгнало към популизъм и не се учудвам, че се прави това” – заяви на свой ред Георги Гьоков. Според него законът не предвижда “изтичане” на ОВОС, но, по думите му, след толкова години неусвояване концесията може да се атакува и от тази посока. Той разчита думата си да каже и екоминистерството, респективно РИОСВ, където вече са напълно наясно с проблема. От ПГ на “БСП за България” ще продължат да търсят и справедливо овъзмездяване за хората от селата Трояново и Бели бряг за имотите им в процеса на отчуждаване.

Георги Гьоков е участвал в преговорните екипи с ИТН по въпросите на социалната политика. Той също потвърди, че БСП желае, ако въобще се стигне до подкрепа от нейна страна на кабинет на ИТН, да бъде изготвено писмено споразумение за приоритетите на евентуалното правителство, които са консенсусни за всички, които биха го подкрепили. Извън това всяка партия да запази възможност да провежда традиционните политики от програмата си, и да търси мнозинство в пленарна зала за реализирането им.

“Ако питате обнадежден ли съм за това, ще има ли правителство – няма кой да ви каже – заяви Гьоков. – Нещата са изключително динамични, всеки час обстоятелствата по преговорите за съставяне на правителство се променят и не е ясно от днес какво ще стане утре. Сега очакваме персоналния състав на Министерския съвет. След това ще има заседание на Националния съвет на БСП, който ще вземе окончателното решение за подкрепа или неподкрепа – на базата на информация, първо, за водените преговори, второ – за приеманите политики, трето – за начина, по който подкрепата ще бъде оформена – със споразумение или друго, четвърто – за персоналния състав на правителството. На базата на всичко това смятам, че НС на БСП ще вземе най-доброто решение”. Ако утре министрите бъдат обявени, БСП би могла да направи пленума си още в сряда.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн