Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_0120Днес Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. В знак на признателност точно в 10.00 часа едновременно бяха поднесени венци и цветя на Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г., Паметника на загиналите във войните старозагорци, Мавзолея-костница “19 юлий 1877″ и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой – 19/31 юли 1877 г.

Кулминацията на честванията, посветени на тази паметна за Стара Загора дата, ще започнат в 20.30 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в тежките боеве за защитата на града и опожаряването му. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отправи молитва за града и неговите жители и ще произнесе слово.

В концертната програма участват: Гайдарски състав „Големите гайди“ при Архиерейското наместничество в Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград, с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов – солист на БНР и Ансамбъл „Българе“, фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград, с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова – солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян, както и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношеския народен хор „Жарава“ при Народно читалище “Родина 1860″ с ръководител Даниела Дюлгерова.

До 20.30 ч. ще бъдат излъчвани на видеостена архивни кадри от минали чествания, както и част от възпоменателната историческа реконструкция на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“ през 2017 г.

Вечерта ще завърши с илюминации.

IMG_0128
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн