Идея за конвертиране на стари автомобили в услуга за споделено пътуване спечели голямата награда на Panda Labs

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Известен е победителят в мастъркласа „Бъдещето на мобилността“
*
unnamed (15)При стриктно спазване на всички необходими мерки за сигурност в София Тех Парк се проведе финалният етап от мастъркласа „Бъдещето на мобилността“, част от младежката програма на WWF България – Panda Labs. До участие в третия мастърклас от програмата бяха допуснати четирите отбора с най-добри „изобретатели“ – ученици и студенти на възраст между 15 и 25 години с визия към иновациите в областта на съвременното екологично придвижване. Те се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., с помощта на която да създадат стартъп и реален прототип на своята идея.

Опитно жури в състав Апостол Дянков, WWF България, Елена Хаджисотирова, Америка за България, Ивайло Стойков, Kaufland България, Орлин Радев, AMPECO определи големия победител, притежаващ най-перспективен бизнес план, с който да превърне идеята си в успешен продукт или услуга. Това е отборът „Три пъти за щастие“, който вече има развита бизнес концеппция и почти готов прототип. А идеята, която впечатли журито и вдъхна надежда за развитие на екологичен транспорт в бъдеще, е за конвертиране на стари автомобили в електрическа услуга за споделено пътуване.

На финалната права в състезанието останаха три също така достойно представили се отбора. Това са: V Формация – с идея за приложение, което да интегрира всички видове алтернативен транспорт; Easy Travel – с платформа за следене в реално време на транспортната мрежа и наличните алтернативни методи за придвижване и Driving Force – с приложение за транспортни алтернативи и информация за въглеродния отпечатък и зеления рейтинг на потребителите.

Преди да бъде определен крайният победител отборите преминаха през наситена програма от лекции по финанси, маркетинг и технологии за привличане на инвеститори, срещнаха се с представители на успешни бизнес компании и се докоснаха до интересните експонати на Techno Magic Land. Представители на Noble Graphics, WWF и Novator дадоха различни перспективи на темата за мобилността, а Spark България и AMPECO споделиха своя опит със Start-up сферата у нас. Ден преди финала Kaufland посрещна в офиса си четирите отбора, за да разкаже за своите действия за енергийна ефективност, мрежата от зарядни станции за електромобили и зелената си логистика.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“. Третият семестър от програмата се подкрепя и от компанията за споделени електромобили Spark България.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

Информация за предишните семестри „Бъдещето на отпадъците“ и „Бъдещето на храните“ вижте тук.

Допълнителна информация:

За WWF България: Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

За Фондация „Америка за България“: Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на  успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org

За Kaufland България: Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 400 служители. Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева. Вижте повече на www.kaufland.bg
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн