Едва 56% от фирмите са излезли на свободния пазар на ел.енергия в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430404До крайния срок за избор на доставчик на електроенергия на свободния пазар – 10 юни, това са направили 56% от фирмите в Стара Загора и областта. Цифната е малка, но делът им е сравнително висок на фона на едва 41% за цяла Югоизточна България, съобщиха днес пред медии експерти от “ЕВН България” – Петър Костадинов и Крум Косев от отдел “Комуникации” и зам.-председателят на Съвета на директорите на “Електроразпределение Юг” Здравко Братоев. Закъснелите с избора си на доставчик ще плащат консумираната елекроенергия по значително по-високата тарифа на така наречения “Доставчик от последна инстанция”, при когото автоматично попадат ненаправилите избора си фирми. Това са предимно малки консуматори на електричество, които няма да усетят болезнено разликата в месечната си такса за ток, уточниха експертите.

Откакто оперира на българския пазар, ЕВН България е направила инвестиции за над 1,9 милиарда лева за развитие на енергийната инфраструктура в региона и за услуги в Югоизточна България. Прокарани са 22 650 километра нова мрежа за средно и ниско напрежение, монтирани са 3104 нови трафопоста, както и възлови станции. За 16 години работа в България ЕВН е намалила собствения си технологичен разход на електроенергия от 19.5% през 2005 г. до 7.5% сега, което я нарежда по ефикасност наравно с модерните европейски мрежи. Това е и най-значимата мярка за енергийна ефективност у нас. ЕВН България е сред най-големите работодатели и данъкоплатци в страната – с 2200 сътрудници.

Инвестициите на ЕВН България в Старозагорска област за 2020/2021 г. са в размер на 9.2 млн. лв. Те са насочени към осигуряване на качествено и сигурно електрозахранване на клиентите. Прокарани са 28.6 км нови електропроводи и кабелни линии средно и ниско напрежениие (общо 2489 км от 2005 г. досега), построени са 23 нови трафопоста (общо 250 от 2005 г. досега).

Преди месец в Пловдив влезе в действие нов диспечерски център за управление на електроразпределителната мрежа – двуетажна сграда за 4 млн. лв. и с 40 сътрудници, като старозагорският диспечерски център остава в резерв.

През последната година ЕВН е закупила 60 нови автомобили – високопроходими 4х4 и UTV, товарни с кран, лекотоварни, самосвали и багери, с цел по-голяма ефективност при работа по мрежата, по-бърза доставка на материали и техника и по-бързо отстраняване на повреди.

През последната година кражбите на електроенергия в района на ЕВН са намалели от над 5000 мегаватчаса за 965 000 лв. до 3219 MWh за 637 000 лв. Кражбите на проводници и в трафопостове са за 23 хил. лв. – общо 660 000 лева щети. За района на Стара Загора откраднатата електроенергия през последната година е 835.7 мегаватчаса за 163.8 хил. лв., а на съоръжения за 1880 лв., което представлява малко намаление в сравнение с предходната 2020 г. В ромските квартали отдавна няма проблеми с отчетността.

За защита на птиците са обезопасени над 40 км въздушни линии от страна на ЕВН. Монтирани са изолации и устройства за безопасно кацане по стълбовете.

И тук, както в други райони на страната, съществува проблемът с безразборното изграждане на голям брой малки ВЕИ централи с мощност до 30 киловата в обезлюдени местности, което нарушава духа на закона, предвиждащ създаването на такива ВЕИ-та предимно за лична употреба по покривите на къщите.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн