Световна новина в утилизацията на въглеродния диоксид представиха Община Стара Загора и проф. Жеко Ганев

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Уникална наша технология дава надежда за запазване на въгледобива в “Мини Марица-изток” и оживяване на ТЕЦ-2 чрез елиминиране на скъпите въглеродни емисии
Рамо на перспективната разработка в Стара Загора даде председателят на КНСБ Пламен Димитров, одобрение изразиха и от КТ “Подкрепа”

Кметът Живко Тодоров (в средата) представи иновацията на "Елфи-Тех" на проф. Жеко Ганев (вляво)

Кметът Живко Тодоров (в средата) представи иновацията на “Елфи-Тех” на проф. Жеко Ганев (вляво)

Проектът бе подкрепен от председателя на КНСБ Пламен Димитров (вляво)

Проектът бе подкрепен от председателя на КНСБ Пламен Димитров (вляво)

Скъпите парникови емисии от въглероден диоксид (СО2), заради все по-невъзможното плащане на които държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″ в момента работи с малка част от мощностите си, могат да бъдат успешно премахнати. Но не с улавяне и съхранение на въглеродния диоксид под земята или в богати на соли води (Carbon Capture and Storage – CCS), каквито безуспешни опити досега бяха правени по целия свят, а чрез преобразуването му до продукти, които могат да се търгуват и да генерират приходи, като например метан (СН4). Новата технология се нарича Carbon Capture and Utilization (CCU). От метана след това се произвежда енергия. Това доказва проект, финансиран от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и реализиран от известния старозагорец проф. Жеко Ганев в неговата фирма “Елфи-Тех”.

Това съобщи пред медиите днес кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Той подчерта необходимостта от възможно най-бърза реализация на проекта.

Проф. Ганев разказа, че е създал работеща мини-инсталация, която демострира нагледно цялата технология. Въглеродният диоксид от изгарянето на въглищата се разцепва до въглероден окис (СО). Към него се добавя водород (Н), получен също от въглищата, и се получава метан, с отделянето и на малко вода. По този начин се елиминират 97% от въглеродния диоксид. Метанът е енергиен газ и се използва за производство на енергия. Физико-химичният процес отделя серните съставки на въглищата (серен диоксид – SO2, серовъглерод – CS2 и сероводород – H2S), като на изхода се получава елементарна сяра (S2). По този начин отпада необходимостта от сероочистки в тецовете, което допринася за това, производството на електроенергия да е достатъчно евтино.

Проф. Жеко Ганев работи от години върху необходимите съоръжения, затова сега е “сглобил” с лекота отделните фази на технологията. Към нея има голям интерес. Тъй като тя е финансирана досега с 300 хиляди лева от инвестиционното дружество на БАКБ – “Сиесайеф” (CSIF), което е мажоритарен акционер в банката на Цветелина Бориславова, проектът е нейна собственост. България следва до продължи успешно реализацията му до пилотен промишлен проект в мащаб 1:20, чиято работа да се провери на практика в ТЕЦ “Марица-изток 2″. За целта проф. Ганев е изпратил до централата писмо с предложение за по-нататъшно финансиране в размер на 10 милиона лева. Средствата се очаква да бъдат осигурени от Българския енергиен холдинг (БЕХ), а производството на съоръженията за 1000-тонната инсталация да се поеме от старозагорската фирма “Металик” в кооперация с бившия завод за тежко минно оборудване в Кърджали.

При успешна реализация от технологията ще могат да се възползват и двете американски централи в минно-енергийния комплекс “Марица-изток”. Трябва обаче да се действа бързо, за да не бъдем изпреварени от други, не по-малко заинтересовани от реализация на новата CCU технология.

Плазмен генератор на водород на "Елфи-Тех"

Плазмен генератор на водород на “Елфи-Тех”

#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн