Над 300 фотоса представят „150 години с името Стара Загора“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

04 (1)01 (1)Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в периода от Възраждането до средата на XX век, са експонирани в откритата днес изложба на открито на алея Стара Загора в парк „Пети октомври“. Платната в експозицията, носеща името „150 години с името Стара Загора“, акцентират върху моменти от градоустройството и строителството, икономическото и общественото развитие на града, носещ името Стара Загора от 1871 година.

„През пролетта на 1871 година в Цариград заседава Първият български църковно-народен събор. Той изработва устава на новооснованата Българска екзархия. На Събора Ески Заара е представена от Хаджи Господин Славов. По негово предложение се създава и Старозагорска епархия, с център Ески Заара, която трябва да бъде оглавена от епископ Загорский. След решенията на събора започва да се утвърждава името Стара Загора“, разказа Райна Антонова, уредник в отдел “Нова история” в Регионалния исторически музей. „Стара Загора се утвърждава като търговски и културен център. Съвсем естествено тук се подготвя въстание. За съжаление пламъците на Руско-турската война изпепеляват града“, допълни тя.

Експозицията от 28 платна съдържа кратка история на Стара Загора. Целта й е да запознае разглеждащите я с историята на града и да събуди любопитството към научаването на още факти.

На откриването присъства и зам.-кметът Милена Желева. Тя благодари на целия екип, подготвил изложбата и припомни, че в момента се организират безплатни градски турове, представящи „Стара Загора – Неразказани истории по правите улици“.

Старозагорци и гостите на града ще могат да се „разходят“ из правите улици, проектирани от Лубор Байер и красивите паркове, изградени с много усилия. Експозицията е изработена от екип специалисти от Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Музей „Литературна Стара Загора“ и историка Величка Койчева, със съдействието на Община Стара Загора.

02a04a03 (1)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн