Казанлък почете 153 години от подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и славните четници

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

100110 (1)Със свеждане на глава пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите четници започна официалното честване за отбелязване на 153 години от славната битка на четата на връх Бузлуджа.

„Тази година успяхме за пореден път да се съберем отново тук“, отбеляза за трудните месеци през 2020 година в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Той припомни последното сражение на Бузлуджа (връх Хаджи Димитър): „Те губят сражението, но в крайна сметка печелят войната. Случилото се тук вероятно отваря пътя към свободата, случила се само десет години по-късно“. Той припомни, че Хаджи Димитър се превръща в легенда още приживе: „Може би за това допринася и прекрасното едноименно стихотворение на големия Христо Ботев“. Публиката си припомни приемствеността на делото на четниците с делото на Левски и създаването на революционните комитети. „Да помним тяхното единство зад свидната цел за българската свобода! Заветът на Хаджи Димитър е жив и ние сме длъжни да отдадем почит! Да се равняваме по тях!“ – призова директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

Заупокойна панихида в памет на героите отслужиха духовници от казанлъшката епархия.

Членовете на Национално дружество „Традиция“ представиха историческа възстановка на славната битка. Тя бе подготвена от Регионален клуб „23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък“, с участието на регионални клонове на дружеството в цялата страна.

Събитието уважиха заместник-кметът Драгомир Петков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници, предтавители на Оощинското ръководство, културни институти, патриотични организации и родолюбиви граждани. Всички те се поклониха пред паметника на Хаджи Димитър и поднесоха венци и цветя.

Честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан.

Тържественият съботен ден започна с едновременно поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. „23-ти пехотен Шипченски полк“ в Казанлък, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“ и пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“.

Организатори на историческото събитие са Община Казанлък, Регионален клуб „23-ти пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.

130140 – Копие120142144150156
#lice

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн