Съдят двама, измамили пенсионери по телефона с над 11 500 лв.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Telefon mobilenРайонна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо М.Б.. на 42 г., и 15-годишната П.П., за това, че в периода от 5.08.2020 г. до 10.08.2020 г., в град Провадия, обл. Варна, гр Варна и гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като помагачи и в съучастие помежду си и с неустановено лице, представило се за полицейски служител, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, подпомогнали неустановеното лице, да поддържа заблуждения у трима пенсионери, относно обстоятелствата, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници, и с това причинили на пострадалите щети в размер на общо 11 548 лева, като измамата от М.Б. е извършена в условията на опасен рецидив. Обвиняемият М.Б. е предаден на съд за престъпление по чл. 211 вр. чл. 210 вр. чл. 209 вр. чл. 20 вр. чл. 26 и чл. 29 от Наказателния кодекс, а обвиняемата П.П. за престъпления по чл. чл. 210 ал.1 вр. чл. 20 вр. чл. 26 чл. 63 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият М.Б. се свързвал по домашни телефони с пострадалите – трима пенсионери. Той и неустановено по делото лице се представяли за служител на МВР. Обяснявали на пострадалите, че трябвало да съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници. Питали в кои банки имат спестени пари, като ги предупреждавали, че трябва да ги изтеглят и предадат, защото авоарите им били застрашени от хакери. В един от случаите пострадалата пенсионерка била заплашена, че ако не даде парите, „ще й режат пръстите“. Измамниците също твърдели, че разполагали с апаратура, която откривала наличието на пари в домовете. Пострадалите предали сумите, които имали, а един от тях и златни накити, всичко на обща стойност 11 548 лева. Непълнолетната обвиняема П.П. отивала до определени места и вземала парите и бижутата, подготвени от пострадалите.

Обвиняемият М.Б. е осъждан многократно за престъпления против собствеността. Той е бил освободен от затвора по изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ през февруари 2020 г.

Предстои Районен съд – Стара Загора да насрочи първо заседание по делото, съобщиха от Апелативна прокуратура – Пловдив.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн