Старозагорски ученици ще разговарят с астронавти в МКС от САЩ и Франция

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

downloadОбщина Стара Загора ще се включи в проекта „Ало, Космос! Говори България“. На 26 юли от 17,00 часа на голям екран в Звездната зала на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ всички желаещи ще могат да проследят на живо историческата 20-минутна видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция. Това ще даде възможност на ученици от цялата страна, подбрани чрез конкурс и одобрени от НАСА, да задават своите новаторски въпроси директно към астронавтите Марк Ванде Хей (САЩ) и Тома Песке (Франция).

През целия ден от 9,00 до 19,00 часа любителите на звездите ще могат чрез онлайн връзки да се включат и в специални работилници за деца, организирани в рамките на проекта.

Припомняме, че първата в България Народна астрономическа обсерватория е открита в Стара Загора на 26 февруари 1961 г. – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя, затова Юрий Гагарин става неин партньор.

От 2011 г. в Обсерваторията започва да дава всекидневни прогнози за космическото време. От април 2014 г. във фоайето и залата за посетители е оформена постоянна експозиция Музей на космонавтиката.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн