Ученици от Професионалната гимназия „Проф. Минко Балкански“ представят свой филм на форум в Тайван

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Снимка - КаневиФилмът на братята Божидар и Иван Каневи е едно от българските представяния на финалите на World Mathematics Invitational в Тайван.

Анимацията на двамата талантливи ученици ни пренася преди 500 години в Италия, люлката на Ренесанса.

В страната, дала на човечеството според думите на Феликс Клайн великото изкуство – алгебричното решаване на кубичните уравнения. Това е постигнато благодарение на усилията на четирима италиански учени – Сципион дел Феро, Николо Тарталя, Джероламо Кардано и Луиджи Ферари.

За тях разказват във филма си братята Каневи.

Амбицията им е да усъвършенстват филма и да покажат окончателната версия през 2022 г., когато в Сингапур ще се състои финалът на турнира по решаване на алгебрични уравнения и финален диспут.

Между времено стана ясно, че най-новото училище в Стара Загора – Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, където участ Иван и Божидар Каневи, е в челната тройка на училищата от областта по бал на приетите ученици.

На електронната страница на училището беше написано:

“Изключително щастливи сме да споделим, че САМО ГОДИНА след създаването си ПГКНМА вече е сред най-предпочитаните гимназии в Стара Загора! Благодарим на всички учители, ученици, техните родители и всички специалисти от ИТ сектора, които са безрезервно зад нас в мисията ни да създадем нашето училище на бъдещето! Общите ни усилия и неуморна работа вече дават резултат!

От днес вече стартира и записването, като напомняме на всички ученици и техните родители, че срокът е до 16 юли.

Очакваме ви и благодарим за доверието!”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн