Митрополит Киприан отслужи панихида за 23 години от кончината на дядо Панкратий

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1047В митрополитския храм “Св. Димитър” в Стара Загора Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в памет на блаженопочиналия дядо Панкратий. В нея участваха свещенослужители от цялата епархия.

Бог открива пътя на митрополит Киприан към дядо Панкратий в ранна детска възраст, когато той расте в храм “Света Троица” в Казанлък при архиерейския наместник отец Петко Мотев. “Дядо Панкратий дойде да служи на празника на Светата Троица в едноименния храм, в родния ми град, тогава за първи път го видях. Чисто бял, с прозрачна кожа, с невероятен талант както в богослужението, така и в реториката. Удиви ме неговата дипломация, удиви ме лекото му чувство за хумор, което имаше. Той беше поучителен за всички ни” – разказва за първата си среща с него архиереят.

„В паметта на Църквата образът на Старозагорския митрополит Панкратий ще остане образ на истински християнин, монах и духовник, отдал целия си съзнателен живот и всичките си сили и дарования на Бога и делото на Неговата света Църква. В живота и в служението си той се уповаваше единствено на Господа, помнейките думите на псалмопевеца, че Господ „никога не ще допусне праведник да се поклати“ (Пс. 54:23) и че „във вечна памет ще остане праведникът“ (Пс. 111:6). С ясното съзнание за тези вечни истини той живя и се представи пред престола на Бога, Когото обичаше от цялото си сърце и Комуто служеше без да жали здраве, сили и способности“ – спомня си за приснопаметния владика Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

IMG_1057IMG_1045Митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 г. Основно образование получава във Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария. След това започва да учи в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и в първи курс става послушник в Бачковската обител. По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия синод на Българската правослана църква под председателството на митрополит Паисий Врачански, на 15 февруари 1949 г. Пенчо Дончев е подстриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Светия синод е ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин. В Бачковския манастир йеромонах Панкратий отговаря за манастирския музей, за манастирската библиотека, за манастирското земеделско стопанство и други длъжности.

По молба на митрополит Климент Старозагорски и със съгласието на Светия синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий е назначен за протосингел на Старозагорската епархия, а впоследствие е ръкоположен за Велички епископ и назначен за викарий на митрополията в Стара Загора. След смъртта на митрополит Климент, на 12 юли 1967 г. Светият синод единодушно избира за Старозагорски митрополит епископ Панкратий Велички. Той основава в Стара Загора просветен център „Свето Благовещение“ и съдейства за издаване на вестник и списание. Провъзгласен е за Почетен гражданин на Стара Загора.

През 1990 г. митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155-ми Мъглижки избирателен район в 7-то Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 г. отказва да подпише Конституцията, изработена от събранието. Умира на 16 юли 1998 г. в Стара Загора. Погребан е зад олтара на храм „Свети Димитър“.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн