Снежана Дескова с награда на професионалната танцова общност “Импулс”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

78560342_1700156260119700_1972680489097494528_nПрима-балерината, почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова получи награда „Импулс“ за постановка на класическо танцово произведение за балета „Шопениана“ на Държавна опера Стара Загора (премиера на 5 декември 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство). В тази категория номинирани бяха още Марияна Крънчева – за “Лебедово езеро за деца” на Опера Пловдив и Сергей Бобров – за “Спящата красавица” на Опера Варна.

В петък миналата седмица (10 юли) официално бяха връчени първите награди за танц “Импулс”. За първи път професионалната танцовата общност се събира за създаване на годишни награди за танц. Церемонията се състоя на откритата сцена в парка на Военната академия в столицата. В гласуването се включиха 70 професионалисти от цялата страна, които предложиха, оцениха и класираха 90 изпълнители, 65 хореографи, над 100 заглавия и 19 трупи/компании в областта на класическия и съвременния танц за периода 2019 и 2020 година

Всеки от наградените получи платно – графики, акварел и масло от хореографа Мила Искренова, тематично свързани с танца. Идеята за отличията и наградите е на хореографа Росен Михайлов.

Номинирана за изпълнител на класически танц (жена) бе и прима-балерината на Старозагорска опера Анелия Димитрова.

За наградата за танцова трупа/компания на годината балетът на Държавна опера – Стъра Загора също бе сред номинираните – заедно с “Атом театър”, балет “Арабеск” и балета на Софийската опера и балет.

За танцова продукция на годината постановката „Гето“ на балетната трупа на Стара Загора и хореографа Марио Пиаца бе номиниран заедно с Десетия конкурс за съвременна хореография за наградата на Маргарита Арнаудова, и “Снежната кралица” на балет „Арабеск“.
#

vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн