PETA призовава министъра на земеделието, храните и горите да оттегли разрешението за отстрел на мечката край Белица

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Mechka 2 sqБелица/Щутгарт, 7 юли 2021 г. – В петък група гъбари край Белица, навлиза в територията на кафява мечка, в следствие на което мечката реагира и защитава територията си. Животното напада жена от групата гъбари, тя в момента е без опасност за живота. Групата вдига шум, за да прогони животното, което напуска мястото. В последствие гъбарите от Белица настояват мечката да бъде застреляна. Министърът на земеделието, храните и горите одобри отстрела в понеделник, с допълнение, че това ще се случу, ако мечката „повторно прояви агресивно поведение“. PETA остро критикува това решение, кафявите мечки също така са включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Организацията за защита на правата на животните призовава министъра да оттегли заповедта и да намери решение, което да е в името на животните.

„Неприемливо e да се убива диво животно, само за да могат хората да търсят спокойно гъби и след това да ги продават. Гората е естественото местообитание на редица диви животни, които имат толкова право да живеят свободно и невредимо, колкото и ние. Трябва да се отнасяме с уважение към другите видове, вместо да ги прогонваме с цел лична печалба“, казва Надя Михлер, експерт по дивата природа в PETA Германия.

Експертите по диви животни са единодушни: естествена защитна реакция

През уикенда вече са получени становища от различни експерти по дивата природа. Те са единодушни, че кафявата мечка е проявила естествена защитна реакция в своето скривалище. Не е изключено мечката да е търсил партньор по време на размножителния период, в района на Парка за танцуващи мечки и да е била изненадан от хората. В рамките на два дни над 30 000 души подписват петиция, призоваваща властите да оставят животното на мира. PETA призовава Министерството на земеделието, храните и горите да оттегли разрешението за отстрел. От организацията подчертават, че със сигурност и други райони са подходящи за събиране на гъби. Освен това хората могат да се предпазят от мечките, като се държат спокойно и се движат бавно. Също така животните не бива да бъдат плашение, като се хвърлят предмети по тях. Вместо това е важно при неочаквана среща с мечка, спокойно да се привлече вниманието на животното, за да възприеме нашето присъствие, за да може човек бавно се отдръпне. . Важно е дивите животни да не бъдат поставяни в ситуация на безиходица и винаги да им се оставя път за бягство.

PETA, чието мото отчасти гласи „Животните не са за наше развлечение или каквато и да било друга форма на експлоатация“, работи активно в борбата срещу „специецизма“, познат на български като „видова дискриминация“ – убеждението, че човешките същества са по-висши от други видове животни.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн