Днес Стара Загора е столица на високотехнологичния бизнес в България

STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

img_0826img_0790Стара Загора е домакин на годишната националната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) под надслов „Експанзия на индустрията на знанието на регионално ниво“.

„В момента България се намира в една особена ситуация и е много важно какви стъпки ще бъдат предприети в следващия етап. Стара Загора има своята история като един от градовете с най-добре развита индустрия. Не случайно първият завод в Европа за дискове и запаметяващи устройства e открит в Стара Загора, както и заводът по роботика „Берое“, каза по време на официалното откриване на форума зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя изрази убеденост, че предстои ново технологично развитие на града и региона. „Стара Загора има много добра комуникативност с всички останали градове и има всички дадености да се развива“, допълни още зам.-кметът. Сотирова припомни още, че в Стара Загора има изключително добри условия за живот – основаващи се на добро здравеопазване, образование, културен живот, инфраструктура. „Това е предпоставка както да привличаме старозагорци, напуснали града, да се завърнат, така и млади и образовани хора от други населени места да дойдат да живеят тук“, допълни зам.-кметът. От думите й стана ясно, че много от учебните заведения в Стара Загора имат специалности с насоченост към IT сектора.

Илия Кръстев – председател на УС на AIBEST, благодари на Община Стара Загора за гостоприемството и помощта и заяви: „За нас е удоволствие да сме в Стара Загора. Нашата индустрия през последните месеци се развива с добри темпове. Очакването ни е, че 2020 г. е била година на растеж с над 10% на заетите в сектора. Това се развива с още по-голяма скорост и през 2021 г.“. Той е категоричен, че корона кризата е една възможност за България и за икономиката на България да се развива още по-бързо. Предстоящата Зелена сделка и трансформация на икономиката ще бъдат възможности за сектора и за Стара Загора и тяхното развитие.

„Горди сме, че участието в конференцията се радва на голям интерес от големи международни компании“ – обясни началникът на отдел „Инвестиции“ в местната администрация Росица Райкова. Тя представи доклад за развитието на икономиката на знанието в област Стара Загора и посочи предимствата за развитие на IT технологиите и подходящата бизнес среда.

Пред присъстващите Радостин Танев, организатор на кампанията „Аз обичам Стара Загора”, представи 10 причини защо да изберете Стара Загора.

img_0737По време на срещата акцент беше поставен на пандемията като катализатор на експанзията на бизнеса на регионално ниво: “Един за всички, всички за един”. Обсъдени бяха възможностите на дигитализацията като инструмент за конкурентоспособност на регионално и национално ниво, както и мерки за развитие и привличане на бизнеса на регионално ниво.

“Индустрията има нужда от локални центрове като Стар Загора. Времето е такова, че дигиталното номадство се превръща в норма. Хората с тази професия вече гледат в какъв град да се установят, не само държавата”, допълни Илия Кръстев.

Програмата на събитието включва още представяне на резултатите от годишното AIBEST HR проучване, както и стартъпите – възможност за ускоряване на бизнес трансформациите. В събитието участват още Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенцията за малък и среден бизнес, Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив, Красимир Стойчев, зам.-кмет на Община Бургас, Добри Димитров, председател на BASSCOM, представители на най-големите технологични компании у нас, местните власти и правителството. Те ще дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн