Общини и институции докладваха за готовността си за пожароопасния сезон

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6454 (Large)IMG_6455 (Large)В Областна администрация днес се състоя работна среща с ръководители на териториални структури и експерти от общините във връзка с пожароопасния сезон. В нея взеха участие областният управител Иван Чолаков, директорът на РД ПБЗН Стоян Колев, бригаден генерал Стоян Шопов – командир на Втора механизирана бригада, Елка Бонева – директор на Областна дирекция „Земеделие“, инж. Петър Заяков – директор на Регионалната дирекция по горите, представители на ОД МВР и на други институции.

ОТ РД ПБЗН съобщиха, че през цялата изминала година на територията на Старозагорска област са възникнали общо 3146 пожара. От тях 25 са били в горски масиви. Унищожени са 6312 дка широколистна и 572 дка иглолистна гора. Близо 85 процента от горските пожари са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника в близост до горски масиви.

Участниците в срещата докладваха готовността на съответната структура за пожароопасния летен сезон и мерките, които са предприети за предотвратяване, ограничаване и ликвидиране на горски пожари.

Бригаден генерал Стоян Шопов докладва, че Втора механизирана бригада поддържа 17 формирования за оказване на помощ при бедствия и аварии. Четири от тях са за реакция при пожари, като едно е в Стара Загора. Още едно има в Казанлък към 61-ва Стрямска бригада.

Елка Бонева обясни, че в рамките на настоящата седмица се очаква да започне жътвата на ечемика. В тази връзка са започнали масови проверки за състоянието на земеделската техника и за спазването на противопожарните мерки. Част от тях е забраната за палене на огън на по-малко от 100 м от горски масив. Г-жа Бонева заяви, че наказателната мярка за редукция на субсидията за земеделски стопани, които нарушават правилата, дава резултати.

Инж. Заяков съобщи, че площта на горите, които РДГ стопанисва и управлява в Старозагорска област, е 1.7 млн. дка. Тази година е увеличена дължината на противопожарните прегради и минерализованите ивици, чиято цел е да ограничават и задържат възникнали пожари.

Експертите от общините в областта също докладваха готовност за пожароопасния сезон.

Участниците в срещата призоваха земеделските стопани и гражданите да спазват наложените правила, да бъдат предпазливи и да сигнализират веднага при възникване на пожар.

IMG_6457 (Large)IMG_6460 (Large)
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн