Георги Кадиев: Поемам ангажимент да изградим Диабетни центрове за подкрепа и помощ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Държавата липсва, отглежда бъдещи инвалиди

сн_1 (1)Да съдейства пред държавните органи за разкриване на 24-часови Диабетни центрове за неотложни консултации и помощ при кризисни ситуации при диабетици и родители на деца с диабет – този ангажимент пое водачът на листата на „БСП за България” Георги Кадиев след среща в Стара Загора с родители, отглеждащи деца с коварното заболяване. В срещата участва и юристът Сашо Лозанов – кандидат за народен представител, който в адвокатската си практика е защитавал диабетици, заради дискриминация на работното място.

„Държавата по-сериозно трябва да участва в подкрепа на болните от диабет”, смята Кадиев. Затова се ангажира и ще предложи да се реимбурсират при закупуването им сензори, помпи и други помощни средства, неотложно необходими при лечението на диабетно болни. Сега разходите са над 300 лв. месечно.

„В началото ще стартираме разкриването на три Диабетни центъра, разположени в Централна, Източна и Западна България. В дългосрочен план подобни центрове ще има в 10 града, в които ще се развива т.н. телемедицина, за да могат да бъдат обслужвани и хората, които живеят в по-отдалечени селища. Центровете ще разполагат и със софтуерни програми, които да позволят на всеки дежурен лекар да вижда диагнозата на пациента, който се обажда, как е лекуван през последните месеци, за да му предложи адекватно на състоянието му лечение”, обясни Георги Кадиев.

Повече от два часа той изслуша участниците в срещата, които го запознаха с ежедневните си многобройни проблеми при отглеждането на болни деца. „Най-често ни обезсърчава и обижда бездушието, с което се срещаме от държавните служители от социалните служби и комисии. Абсурдно е, но няма комуникация между държавните институции, ангажирани с решаването на нашите проблеми. Лекарите пък са затрупани с бумащина и не им остава време за пациентите. Закон има, наредба няма, и така сме оставени сами да се справяме с проблемите си ”, оплакаха се родителите. Те посочиха и липсата на подготвени медицински кадри в детски градини и училища, което е най-честата причина майките да не работят, за да се грижат за децата си.

Такива деца са около 2500 в България (регистър няма), работят едва 50 детски ендокринолози, от тях само 15-ина ползват съвременни технологии като сензори и облачни услуги.

„Държавата отглежда бъдещи инвалиди – защото последиците при лошо лекуване са отлепена ретина, слепота, отказ на бъбреци, диабетно стъпало, гангрени”, заяви майка, която страда от диабет и с болно от същото заболяване дете.

„Търсим връзки в чужбина, където на болните от диабет не се гледа като на инвалиди, за да си набавим нужните консумативи на по-достъпни цени”, разкриха още участниците в срещата. Те предложиха да се създаде регулативен орган, който да сертифицира обучители, които да могат да оказват неотложна помощ при кризисни ситуации с диабетици.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

сн_1сн_3
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн