На Петдесетница ръкоположиха свещеник в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9860IMG_9864Празнична св. Литургия по повод празника Петдесетница отслужиха в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Православната ни църква отбелязва снизхождането на Светия Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова. Тайнството Евхаристия бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

По време на службата дякон Стефан Николов бе ръкоположен за свещеник. Той ще служи в храм „Св. Въведение Богородично“ в Стара Загора.

Над събралото се множество вярващи беше спусната орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица и св. апостоли. Прочетени бяха и коленопреклонните молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни. Тържесвеното богослужение завърши с многолетствие.

По повод празника Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи поздрав към българския народ:

“Празнувайки деня, в който, по обещанието на Господ Иисус Христос, Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, се обръщаме към вас с отеческа обич и послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия съвместен живот в лоното на светата Църква, в която с вяра и „жива надежда“ (1 Петр. 1:3) живеем и се спасяваме, намирайки там тих пристан от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която днес Духът на Истината основава за цялото човечество и в която получаваме даровете на Духа и общението с нашия Творец и любящ Небесен Отец, е нашият духовен дом – Тяло Христово, призвано да живее и възраства в любов и единство, докато, както свидетелства св. ап. Павел, „… всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)… Нека бъдем достойни за великия дар на Църквата, която Господ ни е дал за нашето спасение. Да бъдем верни Господни ученици и достойни членове на богочовешкото Тяло Христово – чеда на обещанието, дадено „на вярващите чрез вяра в Иисуса Христа“ (Гал. 3:22), които с вяра и надежда „очакваме ново небе и нова земя, на които обитава правда“ (2 Петр. 3:13). Такава е волята на нашия Спасител, това очаква от всекиго нас и пълнотата на Божията Църква, чието начало във времето честваме днес – в светлия ден на светата и спасителна Петдесетница”.

IMG_9853IMG_9854IMG_9857IMG_9863IMG_9856
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн