Два дни Стара Загора е лека атлетика

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Габриела Петрова покри олимпийския норматив на троен скок и донесе първа победа на България в Стара Загора. Тихомир Иванов и Борис Линков спечелиха високия и дългия скок

IMG_9448IMG_9040„Изключително ми е приятно да Ви приветствам с добре дошли в Стара Загора. Щастливи сме, че нашият град за втори път е домакин на Европейска отборна купа по лека атлетика (втора лига)“, приветства присъстващите по време на официалното откриване на форума зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова. Тя благодари на публиката, която е на стадион „Берое“, и подкрепя българския отбор и състезателите от трибуните. “Вие ще дадете допълнителен стимул на нашите атлети“, допълни още Чахова.

Поздрав към всички спортисти отправи и Добромир Карамаринов, президент на Европейската лека атлетика. „Ние сме горди, че сме отново тук в града на леката атлетика- Стара Загора. Благодаря на Общината, с помощта на която се осъществява това състезание“, каза още той. Карамаринов награди с плакети на Европейската асоциация Красимира Чахова и председателя на СКЛА „Берое“ Иван Колев. Призовете се връчват за приноса на двамата към развитието на леката атлетика в града и организацията на европейския отборен шампионат (втора лига).

Българският тим е в състав Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Тихомир Иванов, Митко Ценов. В най-важното спортно събитие в Стара Загора за 2021 година още атлети от Дания, Исландия, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

Ивет Лалова взе участие в щафетата 4х100 метра жени, но днес няма да стартира на 200 м, за да запази здраве и сили за олимпиадата в Токио.

На откриването беше и талисманът на състезанието под липите – Катеричката Кипи.

Точно в 16.00 часа Европейският отборен шампионат започна с Овчарски скок – жени и продължи с бягане 400 м. с препятствия.

IMG_9128IMG_9211Габриела Петрова покри олимпийския норматив за Токио 2020 на троен скок и донесе първа победа за България в първия ден на Европейското отборно първенство в Първа лига в Стара Загора. Европейската вицешампионка в зала от Прага 2015 спечели с 14.42 метра, като това беше най-доброто й постижение от 2015 година, когато тя направи личния си рекорд на открито от 14.66 метра на 24 август в Пекин. Олимпийският норматив в дисциплината е 14.32 метра. Българката днес изпревари с 21 сантиметра Нея Филипич от Словения, а трета с 13.95 метра остана Довиле Килти (Литва). С това Габриела Петрова стана третата българска лекоатлетка с покрит норматив за олимпиадата в Токио.

Тихомир Иванов спечели надпреварата на скок височина при мъжете с резултат от 226 см. Борис Линков триумфира в скока на дължина със 7.72 м. В тласкането на гюле Георги Иванов се нареди втори с 18.10 м, а в хвърлянето на чук трето място зае Никола Михов с постижение от 65.80 м.

Българският тим е на шесто място след първия ден от шампионата и 21 провели се дисциплини със 100 точки. Лидер е отборът на Унгария – 138.5 точки, следван от Дания и Словения, съответно със 133 и 119.5 точки. В горната първа лига се изкачват първите три тима в крайното подреждане.

IMG_9424IMG_9460IMG_9436 (1)IMG_9313IMG_9001IMG_927165856785679

#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн