Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ-СДС: Служебното правителство обрича на гибел Старозагорския регион

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

gerb-stara-zagora-pressС решенията си регионът на Стара Загора да бъде лишен от предвидените средства за изграждане на индустриални зони и газова централа да замести четири ТЕЦ-а и 3-те рудника в комплекс “Марица-изток” служебните министри на икономиката и енергетиката слагат кръст на Старозагорски регион.

Това заяви водачът на листата с кандидатите за народни представители на Коалиция ГЕРБ-СДС в Старозагорския избирателен район Красимир Вълчев по време на пресконференция днес. В нея участваха още бившият заместник-министър на енергетиката Жечо Станков и кандидатът за народен представител Маноил Манев.

Красимир Вълчев изрази недоумение, че временно правителство може с лека ръка да решава съдбата на обекти, гарантиращи енергийната сигурност на България, без да вземе предвид, че има технологични решения за продължаване на работата на комплекс “Марица-изток”. Те се проучват от всички водещи експерти в областта и ще бъдат остойностени.

Красимир Вълчев добави, че се е запознал с доклад, изготвен от учени от Минно-геоложкия университет, според който в района на комплекса има подходящи условия за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

„Трябва ясно да се каже, че ако спре работа минно-енергийният комплекс, през зимните месеци ще останем без електрически ток и ще настъпи катаклизъм“ – категоричен е водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

Красимир Вълчев определи управлението на временното правителство като крайно безотговорно и некомпетентно и че защитава определени икономически интереси, които ще навредят на държавата и на обществото.

Енергийният експерт Жечо Станков, който е и кандидат за народен представител на Коалиция ГЕРБ-СДС от Бургаския избирателен район, подчерта, че правителството на Бойко Борисов е постигнало много изгодни за България договорености по линия на “Зелената сделка”. “Освен това няма нито един европейски документ, в който да се казва, че въглищни централи и мини трябва да бъдат затворени” – заяви Жечо Станков. Красимир Вълчев добави, че България е убедила Брюксел да няма крайна дата за този процес. Всичко това сега е поставено под въпрос.

„Европа е лидер в амбицията да няма нетни емисии на парникови газове и нашата политическа воля е да ги намаляваме чрез прилагането на хибридни технологии“ – каза Жечо Станков. Той призова да се изчакат следващите 2-3 месеца, когато се очаква докладът на международния консултант, който ще предложи работещи решения за комплекса. Според него обаче вариантът е в максимално кратки срокове ТЕЦ “Марица-изток 2″ да получи механизъм за капацитет (вместо използвания досега “Студен резерв”), за да има гарантирано финансиране, защото комплексът е от изключителна важност за страната ни.

Красимир Вълчев коментира и решението на служебния министър на икономиката Кирил Петков да лиши Стара Загора от предвидените 100 млн. лева за изграждане на индустриална зона. „Планирано е в България да бъдат създадени нови четири индустриални зони и икономическите реалности, наличните свободни терени и централното географско място с отлична комуникация за шосеен и железопътен транспорт определят Стара Загора като една от най-подходящите локации. С решението това да не се случи, както и визията на служебния кабинет за бъдещето на ТЕЦ “Марица-изток 2″ и “Мини Марица изток” ЕАД, регионът се обрича на гибел“ – категоричен е Красимир Вълчев.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн