Шипка – 160 години от основаване на Читалището

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Вокална група „Възраждане“, снимка Александър Иванов

Вокална група „Възраждане“, снимка Александър Иванов

През есента на далечната 1860г. учителят и свещеник Христо Дянков Караджов от будното село Шипка получава няколко стотин тома руски книги, като подарък от Захари Княжески. Така е основано читателско дружество „Братство“, което се помещава в клепалнята на новопостроената тогава църква. През януари 1861г. по предложение на Хр. Караджов читателското братство прераства в Читалище „Братско дружество“ и намира подслон в сградата на училището. През 1939г. шипченци построяват и своя читалищна сграда с дарения и доброволен труд. След средата на миналия век към читалището има 3 театрални трупи, 2 хора, 2 танцови групи и още много самодейци, като членове на различни клубове и кръжоци. През 1972г. читалищните дейци спасяват от събаряне една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка, и успяват да обособят етнографски музей в нея. Сградата е обявена за паметник на културата от местно значение. Започва се мащабна събирателска дейност и благодарение на щедри дарения от шипченци на предмети, стари документи, снимки, писма и др в музея се създава богата етнографска колекция и краеведски архив.

В края на 80-те години на миналия век, поради липса на средства за довършване на започнат ремонт, сградата на читалището започва да се руши и читалищната дейност се завръща в сградата на училището, която се пригодява за читалищна дейност, тъй като междувременно училището се е преместило в нова сграда.

В момента НЧ „Светлина – 1861“, гр. Шипка продължава да съхранява шипченските традиции и обичаи, да развива библиотечна, музейна и галерийна дейност, поддържа краеведския архив, и различни колективи за художествено творчество. Към читалището има и художествена галерия от картини на шипченски художници и скулптори на известния шипченски скулптор Христо Песев.

Библиотеката към читалището притежава над 31 000 библиотечни единици и е най- голямата читалищна библиотека в община Казанлък.

Към библиотеката периодично се организират представяния на книги, литературни четения, тематични изложби и др. През 2021 година за седма поредна година се провежда Националния конкурс за епическа поезия „полк. Георги Георгиев“ в партньорство със Съюза на българските писатели и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Основател на конкурса е покойния вече полк. Георги Георгиев, редактор, писател и деен общественик, на когото читалището и шипченската общественост дължи много.

За развитието на дейността на читалището, най-голяма заслуга имат читалищните самодейци – певци, танцьори, театрали и доброволци. Тези хора, откърмени в читалищното дело, влагат цялото си сърце и посвещават голяма част от свободното си време на читалището.

Групата с най-големи традиции в читалището е ВГ „Възраждане“ с ръководител Нина Краут и с богат репертоар от възрожденски и руски песни.

Другия най-изявен читалищен колектив е танцовата формация КНТ „Шипка“, също с богат репертоар от над 60 хора, ръководен от Желязка Пашова и Илиян Добрев. Те са млади, ентусиазирани, способни и сърцата им бият в неравноделен такт в тон с народната музика.

През последните години към читалището са създадени клуб „ Млад археолог“, Детска театрална трупа, агенция „Млад детектив“ и етнографски клуб, които разнообразяват и обогатяват живота на най-младите шипченци.

Културен календар за честванията по повод юбилея:

26 юни, 11часа 

Изложба – 160 години НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка

Тържествено откриване на изложба, посветена на историята на читалището.  Със специалното участие на Ученически духов оркестър към СУ „Любен-Каравелов“, Копривщица, и вокална група “Възраждане” към НЧ “Светлина -1861″. Официални гости на събитието ще бъдат проф. Емилия Друмева, съветник на Президента и внучка на Христо Милев, български общественик, политик, писател, картограф, роден 1867 в с. Шипка, Лили Друмева и Васил Денев.

2-4 юли – Първи ножарски събор Шипка

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, днес този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на едновремешните майстори.

„С идеята да се възроди интересът към този отколешен занаят, етнографски музей “Чирпанлиева къща” в Шипка организира за първа година ножарски събор. Гост майстори от цялата страна, между които Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Боян Кършаков, Стоян Радев, Тодор Марев, Слав Славов и др. ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята“, разказва Рада. По време на събора в Чирпанлиевата къща ще може да се види и изложба на автентични ножове, изработени от старите шипченски майстори. Повече за събора можете да научите от фейсбук събитието https://fb.me/e/5c8XeTx5V

13 август – Премиера на филма „Елвира – по следите на една съдба“

Това е документален филм на кино-клуба към читалището за Елвира Андреуци, италианка, живяла в Шипка в началото на века. Сюжетът е реализиран по записки на Георги Желязков.
С участието на вокална група “Възраждане” към НЧ “Светлина -1861”

27-28ми август – Национален конкурс за епическа поезия „Полк. Георги Георгиев“

„По идея на о.з. полк. Георги Георгиев – редактор, писател и деен общественик, на когото читалището и шипченската общественост дължат много – през 2014 г. се провежда първото издание на Националния конкурс за епическа поезия. Тази година събитието се организира за 7-ми пореден път, в партньорство със Съюза на българските писатели и Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа“. Лауреати през годините са били Ваня Ангелова, Матей Шопкин, Лозан Такев, Петър Динчев, Минчо Минчев и Петър Андасаров“.

През 2019 г. читалищното настоятелство взима решение, в памет на вече покойния полк. Георги Георгиев, конкурсът да носи неговото име.

31 август – 5 септември  – Художествен пленер „Светлина за Шипка“

„В пленера ще участват 8 известни български автори и млади художници от от Арт галерия “Ателието”, Казанлък. Целта на изявата е да набере средства за възстановяване на сградата на читалището, създадена през 30-те години на миналия век в резултат на дълга дарителска кампания и доброволния труд на шипченци“.

Сградата е паметник на културата, но е била изоставена през 90-те години на миналия век поради липса на средства за довършване на ремонта ѝ. Картините от пленера ще бъдат показани на изложби в Шипка, София, Казанлък, Стара Загора, Габрово, Пловдив и Варна. Събитието е финансирано по програма VIVACOM Регионален грант 2020-2021.

Изложбата ще се проведе на 5ти септември по време на Шипка фест. Приходите от продажби са благотворителна цел – набиране на средства за сградата.

3-6 септември – Шипка Фест. Дни на изкуствата и занаятите

Шипка Фест ъбира майстори-занаятчии и музиканти, отдали сърцата си на автентичния български фолклор, организират се работилнички, изложби и базар на занаятите.

Повече информация за Шипка Фест, може да се получи на следните линкове:

https://fb.me/e/1qnB1jcGv

https://www.facebook.com/shipkafest

https://shipka.info/shipka-fest-2020-koloriten-istinski-i-vdahnovyavasth/

Програмата на честването се допълва постоянно и може да бъде проследена на Фейсбук страниците на:

* НЧ „Светлина – 1861“, https://www.facebook.com/svetlina1861;
* Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ https://www.facebook.com/Chirpanlievahouse

Посетителите на събитията ги очакват и още много изненади! С присъствието си те не само ще се обогатят и ще научат много и полезни неща, но и ще подпомогнат едно от най-дейните читалища на нашето съвремие – истински пазител на възрожденския дух, който поддържа неугасим пламъка на просвещението.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн