И Естония забранява фермите за кожи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

546476358На 2 юни парламентът на Естония прие закон, с който се забранява отглеждането на животни единствено за кожи. Тази историческа стъпка показва, че хуманното отношение към животните става все по-важен приоритет в обществото. Според неотдавнашно проучване до 75% от естонската общественост не подкрепя отглеждането на лисици и норки за кожи. У нас същото смятат 81% от българите според проучване на “Сова Харис” от тази година.

През януари 2020 г. естонската организация Nähtamatud Loomad внесе петиция в парламента за забрана на отглеждането на животни за кожи. Тя събра повече поддръжници от всяка друга петиция в Естония до момента, с над 6 хиляди дигитални подписа, което даде нова надежда на животните във фермите за кожи. От парламента се изискваше да започне законодателния процес в рамките на 6 месеца. През юни миналата година двадесет и трима депутати от три партии внесоха проект за изменение на Закона за защита на животните, който имаше за цел да забрани фермите за кожи до 2026 г.

В средата на миналата седмица мнозинство в парламента гласува за забрана на отглеждането на кожи в Естония. Законопроектът беше подкрепен от няколко политически партии.

Индустрията за ценни кожи в Естония вече е на път да изчезне. През последните години броят на фермите за кожи и животните в тях рязко са намаляли. По-рано тази година най-голямата ферма за кожи в Естония също обяви, че вече не отглежда животни. В нейния пик там са се отглеждали над 170 000 норки и лисици.

“Изключително сме щастливи от решението на естонския парламент и поздравяваме естонските организации и граждани, които положиха много усилия в борбата за забрана на фермите за кожи”, казва Петя Алтимирска от КАЖИ и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България. “Тенденцията за отхвърляне на тази жестока и ненужна индустрия е много видима в целия Европейски съюз. Надяваме се, че българските политици ще последват този добър пример и ще забранят фермите за кожи и у нас. Още повече, след доказателствата, че над бизнеса с норките от години – се упражняваше политически чадър и той беше допуснат от институциите в нарушение на българското законодателство. Това се затвърждава и от доклада, след проверката на Министерството на земеделието. “, добавя Алтимирска.

От сдружение КАЖИ потвърждават, че все още не са получили официално информацията и резултатите от извършената проверка в единствената действаща у нас ферма за кожи – собственост на Иван Ангелов от Градус. Техен представител е бил поканен в министерството, за да се запознае с доклада от проверката и голямото количество документация по нея. От сдружението заявиха, че ще излязат със собствено становище относно резултатите от проверката.

Забранено е отглеждането и убиването на животни за кожи напълно или частично в Обединеното кралство, Норвегия, Швеция, Дания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия, Люксембург, Германия, Швейцария, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Естония. Пълният списък на страните, в които е приета пълна или частична забрана, е достъпен на уебсайта на българската организация КАЖИ.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн