Г. Кадиев: Можем да спасим въглепроизводството в Мините само със собствено финансиране

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430240P1430243През последната седмица водачът на листата на коалиция “БСП за България” в Старозагорския избирателен район Георги Кадиев се е срещнал с ръководствата на двете американски електроцентрали в “Марица-изток”. От разговорите е разбрал, че между тях и държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″ се заражда идеята за общо за трите ТЕЦ-а хранилище за въглероден двуокис. Инвестицията ще е изключително голяма – 3 милиарда евро, при това ЕС няма да я финансира, тъй като не би финансирал нищо, което позвалява да продължи работата с въглища. Това означава, че средствата трябва да дойдат от националния бюджет и от самите компании.

Това стана ясно на проведената вчера пресконференция с първите десетина участници в листата на Коалиция “БСП за България” в Старозагорския избирателен район.

“Останах с усещането – каза Кадиев – че едва ли не те очакват държавата да поеме по-голямата част, пък те – мъничко там, колкото да не е без нищо, но така няма да стане. Ако изобщо се тръгне в тази посока, не е евтино. Трябва да се прави бързо. Въпреки че няма твърда крайна дата, на която трябва да спрем производството на въглища, това се очаква да бъде 2025 г. Полша успя да договори известно отлагане около 5 години, което ние пропуснахме. По същия начин през 2007 г., когато влязохме в ЕС, а аз бях в Министерството на финансите, се наложи от ден първи да сложим акциз на ракията. Тогава се оказа, че Румъния е успяла да отложи техния акциз върху ракията с 10 години, просто правителството по времето на НДСВ е пропуснало тази възможност, защото е счело, че не е важно – за държавата при приходи от акциз 5 милиарда приходите от акзиц са 1 милион – 1/5000 част. Обаче за хората е важно. Същата работа и сега. Може би за хората от други райони не е важно дали ще работят Мините и ТЕЦ-2, но за хората от този регион това е абсолютно ключово, тъй като те дават работа приблизително на 100 хиляди души.”

Според водача на листата на БСП държавата трябва да започне конкретни стъпки, защото само с приказки дотук сме стигнали. “Някак си са се надявали проблемът да се реши от само себе си – обясни Кадиев. – И сме стигнали до ситуация, в която Европа няма да ни даде пари, няма да бъдем включени в Плана за възстановяване, и ще трябва да се справяме сами. Има и други технологии освен хранилището за СО2, чиято стойност стига до 20 милиарда, разсрочено във времето. Някои от тях включват ядрени модули, други – горене на въглеродните емисии при 3000 градуса. Всевъзможни технологии, всички са тестови, не работят никъде по света или работят на много малко места. Някои от тях може да бъдат и опасни, защото могат да се взривят. И решението никак не е лесно. То е тестово, скъпо, може да проработи, а може и да не проработи. Но най-лошото е нищо да не се прави. А именно това правим сега. С общите усилия на държавата, според мен трябва и да си сложим донякъде главата в торбата, защото каквото и решение да вземем, няма да има гарантиран краен резултат. Ако нищо не се направи, в крайна сметка след няколко години ще трябва да минем на газ. Това е най-евтиният вариант – примерно за AES преминаването на газ би било около 140 милиона евро. Което те могат да поемат сами. Но при този вариант има други проблеми – едно, че Мините няма да работят, второ, че ще зависим от руски газ – чисто геополитически проблем” – смята Георги Кадиев. Неговото желание е да избягаме от този момент и да тръгнем с някакви първи стъпки. “Това е моят ангажимент в следващия парламент, ако вляза в него – да досаждаме буквално на Министерството на енергетиката да прави някакви крачки напред в каквато и да е посока, но да не стои на едно място като през последните 5 години, откакто знаем за този проблем.” Вината за което, според него, е и на опозицията – липса на активност, липса на желание за намиране на решение: “Никой нищо не прави, само бута горещия картоф в друга посока.” Все още, според кандидата за народен представител, имаме време до 2025 г. Най-лесният вариант – преминаването на газ, според него ще отнеме година-две.

Вторият в листата Георги Гьоков е на мнение, че първите стъпки оттук нататък, докато се намери решение, би трябвало да са държавата да започне да поема част или цялата цена на въглеродните емисии, които поскъпват всяка година – бяха 14 евро, сега са 50 евро. Другото е в Плана за възстановяване и устойчивост набъдните идеи за водород да се заменят с нещо адекватно, което е допустимо за финансиране с европейски средства, или ако това е невъзможно – с пари на държавата.

Кадиев обясни и защо ТЕЦ-2 работи с малка част от мощността си. За производството на 1 мегаватчас електроенергия са нужни 1,3 квоти СО2. Една квота е 50 евро, 1,3 са 65 евро, или 130 лева. Оттам добавяте разходи за производство, печалба и пр. Цената на пазара в момента е около 120-130 лева. Няма как да продадеш нещо за 150 лева, след като пазарът е за 130. Поради което ТЕЦ-2 работи само с 2 блока за регулирания пазар. От време на време, когато цената скочи, ги включват [и другите]. Това е причината никой да не купува от ТЕЦ-2. Вече сме свързани с европейските пазари и енергия може да се купи отвсякъде – от Италия, от Унгария – което се прави. Старите схеми “ще отида в ТЕЦ-2″ и те ще ми дадат под пазарната цена някаква енергия”, вече са рядкост. Има ги, но лесно се хващат. Подавал съм сигнал за няколко такива схеми. Специално в “Марица-изток” схемите отдавна вече не са в търговията на електроенергия, а са в ремонтите, в транспортните фирми, отпадъци, чистота – всичко останало, но не и в продажбата на електроенергия, защото тя е абсолютно нерентабилна и никой не я купува, специално от ТЕЦ-2.

Едно от нещата, които биха могли да се направят на територията на Мините, е соларен парк, за което вече се замислят и в Бобов дол. “Предполагам, че “Марица-изток” в един момент също ще започне да търси възможности да прави соларен парк – сподели Кадиев. – И в това има смисъл – имат големи пространства, и ако няма производство, тази земя трябва да се използва по някакъв начин. Това е едно от решенията, които са мислени – направата на много голям соларен парк, акциите от който да бъдат разпределени между миньорите, така че те да могат да получават доход. Подобно нещо има в АЕЦ “Козлодуй”. Там има една малка ВЕЦ, 5 мегавата, на топлия канал, по който изливат водата от централата в Дунав. И акциите от ВЕЦ-а са раздадени на работниците. И това е направено преди, сигурно, 10 години. Така че такава практика има и тя овъзмездява тези, които са си загубили работата. Проблемът на миньорите не е, че няма да си намерят работа. Проблемът е, че те сега са добре платени, а като си намерят работа, ще са наполовина. И този доход трябва да се компенсира по някакъв начин, ако се стигне дотам, да се търси друга работа. Но пак казвам, най-добрият вариант е да се намери технологично решение и държавата да се ангажира да запази работните места – дали чрез заравяне и складиране на въглеродния двуокис, за което от един от институтите на БАН са потвърдили, че има подходящо място – тоест специални шисти в земята, както край Плевен. Тоест технологично е възможно. Въпросът е на финансиране оттук нататък. И то да го финансираме сами, защото от Европа ще направят всичко възможно въглепроизводството да не бъде финансирано.”

При 23 хиляди гласа в 27-ми МИР за БСП на изборите през април, днес според Кадиев добър за БСП резултат ще е, ако постигнат с около 50% повече от последния път, или към 35 хиляди. Целта на БСП е да участва в следващото правителство. “Защото ние сме гарант на определени политики, включително решаване на проблема с “Марица-изток” – заключи водачът на листата.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн