ЛЯТО 2021 на Държавна опера – Стара Загора: Отново заедно!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Опера на стадионаДържавна опера – Стара Загора ще зарадва почитателите на операта и балета с богата и атрактивна лятна програма под мотото “Отново заедно”. Величествената сцена на Античния форум “Августа Траяна” ще събере старозагорци и гостите на “града на липите”, които ще имат възможността да се насладят и да аплодират звезди от световния оперен и балетен афиш. Премиери и грандиозни оперни и балетни продукции ще оживеят под звездите на Стара Загора през периода 10 юли – 5 септември на няколко сцени. Запазената марка на Старозагорската опера “Опера на стадиона” ще отбележи своята пета годишнина. Летният сезон на Държавна опера – Стара Загора включва и гостувания с различни постановки на музикални фестивали и престижни регионални форуми.

АИДА НА СТАДИОН БЕРОЕ ПЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Пет години по-късно, този път в целия си блясък и в пълната версия на операта “АИДА” от Джузепе Верди ще бъде представена на стадион “Берое” на 10 юли, от 20.00 часа. За грандиозния спектакъл се готви нова сценография с впечатляваща мултимедия и зрелищно огнено шоу. В “Аида” ще участва световноизвестният тенор Дарио ди Виетри /в ролята на Радамес/. Талантливият изпълнител с респектираща биография е възпитаник на Миланската консерватория и Училището по италианска опера в Театро Комунале в Болоня. Специализира при Лучано Павароти, Катя Ричарели, Бруна Балиони и др. Регистрирал е престижни гостувания на сцените на Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала “Пучини” в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул – Южна Корея и много други. На 10 юли в ролята на Амнерис ще се представи мецосопраното Даниела Дякова. Елена Баръмова ще бъде в ролята на Аида, баритонът Нико Исаков – в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата. Участват оркестър, хор, балет на Държавна опера – Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване “Бага-Тур”, Детско-юношеска школа за опера и балет на Операта и др.

Звездата на Метрополитън опера ЖЕЛКО ЛУЧИЧ в ролята на барон Скарпия. ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА – 30 ГОДИНИ НА ОПЕРНАТА СЦЕНА

Едно от най-очакваните събития в лятната програма на Старозагорската опера е спектакълът на операта “Тоска” от Джакомо Пучини на сцената на Античния форум “Августа Траяна” на 16 юли, от 21.00 часа с участието на звездата на Метрополитън опера и световните оперни сцени ЖЕЛКО ЛУЧИЧ. Световно признатият баритон идва за първи път в България по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов.
Желко Лучич продължава да печели признание за своите изпълнения в драматичния баритонов репертоар във водещите световни оперни театри. В продължение на над 15 години името му се чете постоянно в афишите на Метрополитън опера, Кралската опера в Лондон, Миланската скала, Виенската Щатсопер, операта в Сан Франциско, Френската национална опера “Бастилията”.

banersС този спектакъл ще се отбележи тридесетгодишната творческа дейност на изключителното българско сопрано със световна кариера ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА. Цветелина Василева с неизменен успех се представя в най-престижните оперни театри по света като Метрополитен Опера в Ню Йорк, Кралския Оперен Театър, КовънтГардън, Щатсопер Берлин, Ла Монe, Брюксел, Амстердам, Глазгоу, Кардиф, Торонто, Сан Франциско, Хюстън, Чикаго, Токио, Москва, Прага, Букурещ, Шанхай и много други в САЩ, Европа и Азия. Зрителите ще я видят на 16 юли в една от нейните коронни роли – на Флория Тоска, а в ролята на нейния любим – художника Марио Каварадоси, ще й партнира тенорът Ивайло Михайлов. Диригент Ивайло Кринчев.

ТРИМА СВЕТОВНО ПРИЗНАТИ БЪЛГАРСКИ ХОРЕОГРАФИ СЪС СПЕЦИАЛЕН АНГАЖИМЕНТ КЪМ БАЛЕТНАТА ТРУПА НА СТАРА ЗАГОРА

* Нищо не може вятъра да спре/ Unstoppable Wind
хореография Христиан Бакалов (Франция)

* Съвършена картина/ Picture Perfect
хореография Калоян Бояджиев (Норвегия)

* КакаФония/ CacoPhony
от Бах до Бейби Шарк
закачлив и смущаващ анти-балет в един акт
Хореография, режисура и драматургия: Владимир Ангелов (САЩ)

Премиерите на три балетни миниатюри, създадени специално за балетната трупа на Старозагорска опера ще бъдат на 24 и 25 юли от 21.00 часа на сцената на Античния форум “Августа Траяна”. В една вечер ще бъдат представени авторските спектакли на трима успели по света български хореографи Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов. Обединяващото заглавие “Балет без граници” включва в себе си идеята от една страна за изкуството балет без географски бариери, а от друга – за творческата свобода в съвременния танц извън ограниченията на конкретни техники, жанрове и стилове.

ЯРКИ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ИЗПЪЛНЕНИЯ В ГОРЕЩОТО ЛЯТО

Бляскава ОПЕРЕТНА ГАЛА като искрящо шампанско от музика и красота ще “избухне” на сцената на Античния форум “Августа Траяна” на 7 август в 21.00 часа. Режисьор е Георги Динев, сценография и гостюми – ГЕНДОНИ, участва брилянтното сопрано Беса Лугичи от Косово, гост-солисти от Унгария, солисти, хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора. Диригент е Димитър Косев – носител на престижното отличие на програмата Алегро виваче на БНР “Млад музикант на годината”.

На 12 август от 21.00 часа Държавна опера – Стара Загора ще представи огнения балет “ДОН КИХОТ” от Лудвиг Минкус на сцената на Античния форум “Августа Траяна”. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. Хореографът Аршак Галумян е премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера.
Известният хореограф залага в постановката си на хумористичните сцени и визуалните филмови ефекти. В тях виртуозните танци органично се вписват с възприятията на децата младежите. По този начин Аршак Галумян търси активен диалог с младата публика.

На 4 и 5 септември програмата на Операта за лятото завършва на сцената в парка на Старозагорските минерални бани, сред прохладната зеленина на дърветата. В първата вечер ще бъде представена операта “СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР” от Джоакино Росини, а във втората – концерта STING THE OPERA.

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:
Сграда Опера (Южен вход),
бул. “Митрополит Методий Кусев” № 30
тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360
понеделник – петък: 8:00 – 20:00 ч.
събота – неделя: 10:00 – 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. “Веслец” №1
тел.: 0888 63 58 84
БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88
БИЛЕТИ ОНЛАЙН https://tickets.operasz.bg/bg/calendar/
www.eventim.bg

https://operasz.bg/
https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora

БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/
При провеждането на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Гостуванията през лятото извън Стара Загора

БАЛЕТЪТ НА БАЛЕТИТЕ НА ЦАРЕВЕЦ
На 3 юли в 21.00 часа на хълма “Царевец” във Велико Търново, балетът на Държавна опера – Стара Загора ще открие летния фестивал “Сцена на вековете” с приказния спектакъл на балета “СПЯЩАТА КРАСАВИЦА” от П. И. Чайковски. Блестящата постановка ще зарадва жителите и гостите на старопрестолния град и ще бъде един от най-силните акценти в програмата на фестивала.

На 15 юли от 19.00 часа Държавна опера – Стара Загора ще гостува в Русе с интерактивния концерт-спектакъл “ДЖАЗОСПЕКЦИЯ” и с балетните миниатюри “СЛЕДВАЩИЯТ” и “ЛОТОС”, които ще бъдат представени на сцената на Доходното здание.

На 1 и 2 август на сцената на Античния театър в Пловдив на живо ще бъде изпълнена музиката на Хауърд Шор от филмите “Властелинът на пръстените” и “Завръщането на краля”. Участват оркестъра и хора на Държавна опера – Стара Загора, хор “Петко Стайнов” – Казанлък, хор “Родина” – Стара Загора с диригент Емил Минев, хор при ДЮСОБ Маргаритки, хор при НУМСИ “Христина Морфова” – Стара Загора с диригент Стефка Минкова, хор на момчетата – Пловдив с диригент Милка Толедова.

На 14 август – за празника на град Несебър, Държавна опера – Стара Загора ще представи под купола на Академичен цирк “Балкански” постановката на операта “ПАЛЯЧИ” от Руджеро Леонкавало.

На 19 август е премиерата на новата българска камерна опера “КАМЕННИЯТ ПИР” от Албена Врачанска в програмата на Моцартовия фестивал в гр.Правец. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, участват солисти и оркестър на Държавна опера – Стара Загора. Дон Жуан на Моцарт е може би една от най-известните опери в историята на музиката. Неговият емблематичен статус е безспорен, отражението му във философията, литературата и въображението на обществеността остава неотслабващо в продължение на два века и половина. През 2021 г. и в условията на пандемията композиторът Албена Петрович Врачанска и либретистката Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да развият по нов и коренно различен начин историята на неуморния прелъстител.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн