Комисията по земеделие в Европарламента призова за забрана на клетъчното отглеждане в животновъдството

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

80719_© Compassion in World FarmingБрюксел, 08 юни 2021 г. – Комисията по земеделие на Европейския парламент призова днес Европейската комисия да предложи законодателство за забрана върху отглеждането на селскостопански животни в клетки.

Приемайки резолюция относно Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, искаща премахването на клетките в животновъдството, Комисията по земеделие призова Европейската комисия да предложи ревизия на европейската директива за селскостопански животни, Директива 98/58/ЕО “с цел постепенното прекратяване употребата на клетки в животновъдството в ЕС” и с поглед към гратисен период до 2027 г. (Компромисно изменение 1).

Тя също призовава Европейската комисия да ускори преразглеждането си на законодателството на ЕС за защита на животните, призовавайки към “резултати до 2022 г.” вместо предвидения срок до 2023 г. (Изменение 108).

Резолюцията също “настоява всички животински продукти, внесени в ЕС, да бъдат произвеждани в пълно съответствие със съответното законодателство на ЕС, включително употребата на алтернативни системи на отглеждане без клетки” (Изменение 181) и подчерта важността на предоставянето на адекватни стимули и финансови програми за подкрепа на животновъдите по време на прехода (Параграф 8).

В допълнение резолюцията “призовава […] Европейската комисия да предложи конкретно законодателство за минимални стандарти за защита на зайците в животновъдството” (Изменение 153).

Резолюцията ще бъде гласувана от Европейския парламент по време на първото пленарно заседание през настоящия месец юни.

Тя е била съставена след изслушване на 15 април за Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, което демонстрира широка подкрепа за забрана на клетките от страна на евродепутатите и представители от други институции на ЕС, включително Европейската комисия.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войцеховски заяви по време на изслушването, че Еврокомисията напълно подкрепя имплементирането на нужната трансформация и обеща да работи интензивно, за да улегне тя в законодателството.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис също подчерта тогава, че: “Предприемаме стъпки за конкретно действие, защото, както многократно съм заявявала, здравето и защитата на животните са много нависоко в нашия дневен ред.”

Коментирайки резолюцията на Комисията по земеделието към Европейския парламент, Стефан Димитров от сдружение КАЖИ, една от българските организации, участващи в Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, каза: “Тази резолюция е допълнително потвърждение, че като повечето граждани на ЕС, европейските законодатели също искат да прекратят жестоката практика за отглеждане в клетки на над 300 милиона селскостопански животни в Съюза. Поздравяваме Еврокомисията по земеделието, че разпознава и приема нуждата от тази важна промяна. В светлината на тази резолюция и ангажимента на Еврокомисаря по земеделието по време на изслушването на 15 април, сега насочваме погледите си към Европейската комисия да предложи нужното законодателство в най-кратък срок.”

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн