Ученици от Казанлък създадоха електрически автомобил, вдъхновен от Долината на розите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Младежите се готвят за дебют в глобалното състезание Shell Eco-marathon

1 (11)7 юни 2021 г., София – Ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък конструираха уникален автомобил, задвижван с електрическа батерия, носещ името „Духът на Долината“. Болидът е с нулеви емисии и висока енергийна ефективност и е създаден, за да участва в международното състезание Shell Eco-marathon. Това е глобална инициатива на Shell, в рамките на която млади хора от целия свят проектират и се състезават с най-икономичните и екологично чисти автомобили.

Болидът на учениците от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт е разработван в продължение на повече от 3 години от над 30 ученици. Той се отличава с футуристичен дизайн, а формата му наподобява капка, за да има възможно най-малко съпротивление с въздуха. Автомобилът беше една от големите атракции на събитие от ежегодния Фестивал на розата, където привлече огромен интерес от страна на жителите и гостите на Казанлък.

„Нашият автомобил е символ на Долината на розите и носи духа й, тъй като съчетава красота и грижа за природата. От години мечтаем да се включим в Shell Eco-marathon, защото мисията на състезанието е изцяло в унисон с нашата визия за устойчив и екологичен транспорт. Радвам, че учениците от нашето училище вложиха усилия и енергия, за да създадат автомобил, който, надяваме се, ще ни донесе много успехи при дебюта ни в надпреварата“, коментира Дечко Пейчинов, ръководител на отбора на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

2 (11)„Щастливи сме, че идеите на Shell Eco-marathon привличат все повече ученици и студенти от България. Основен приоритет за нашата компания е да инвестира в STEM образованието (наука, технологии, инженерство и математика) и да стимулира младите хора да търсят устойчиви решения за транспорта на бъдещето. Желаем успех на отбора от Казанлък и се надяваме да ги видим на пистата на следващото състезание Shell Eco-marathon“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Shell Eco-marathon е уникална инициатива, която предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Целта на надпреварата е да се измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. Заради пандемията състезанието беше отложено през 2020 и 2021 г. Последното събитие на живо беше през 2019 г., когато България беше представена от 5 отбора на финалите в Лондон – Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, отборите „Автомобилист“ и HydRU към Русенски университет „Ангел Кънчев“ и от Технически университет – София.

Допълнителна информация за българските отбори в Shell Eco-marathon ще откриете тук. Повече за самото състезание ще научите тук.
За Shell България
Shell е международна енергийна компания, която има за цел да отговори на нарастващите потребности в световен мащаб от решения за повече и по-чиста енергия по начини, които са икономически, екологично и социално отговорни. Shell е на българския пазар от 1991 г. и оперира верига от 105 обекта за търговия на петролни продукти. Всеки месец в търговските комплекси Shell в България се обслужват повече от 1 млн. клиенти. Компанията разшири своето бизнес присъствие в страната и навлезе в дейностите по търсене и проучване на нефт и природен газ. През второто тримесечие на 2019 г. Shell извърши безопасно и с грижа за околната среда проучвателен сондаж в Блок „Хан Кубрат“, разположен в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

От октомври 2017 г. Shell разшири своя бизнес в България, като добави доставката на авиационно гориво към бизнес портфейла си в страната. Shell & MOH Aviation Fuels Bulgaria, която е 100% дъщерно дружество на Shell & MOH Aviation, е доставчик на Летище София, което е най-голямото летище в България.

Компанията има водеща роля в индустрията с подкрепата си за прехода към нисковъглеводородно бъдеще. Shell България направи важни първи стъпки, като намали собствените си емисии, използвайки 100% възобновяема енергия в по-голямата част от обектите си, подобри енергийната ефективност на своите операции, инсталира 16 електрозарядни станции на своите обекти в партньорство с Eldrive, стартира пилотни проекти с фотоволтаични клетки.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн