Казанлък празнува кулминацията на 118-тия Празник на розата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Митрополит Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!
*
90110Повече от десет хиляди души от България и света празнуваха днес красотата на Розовата долина и нейните хора. Празнуваха надеждата, младостта, красотата, традициите на Казанлък и на България.

Казанлъчани показаха на своите гости живите си традиции, споделиха красивите си емоции и гостоприемно ги зарадваха с пищно шествие в центъра на града. Начало на Дефилето на Аромата и Красотата дадоха Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова и нежните малки Принцеси на розата от тяхната свита. Красавиците преминаха през централния булевард за радост на хилядите си почитатели.

„Добре дошли в столицата на Розовата долина! – приветсва многобройните гости от близо и далеч кметът на Казанлък Галина Стоянова – Празникът на розата е обичан от всички българи! Търсен е по целия свят, защото носи едно съкровено послание – посланието за красота и милосърдие. Казват, че смисълът на живота е в това да пренесем посланието от детето, което сме били на стареца, в който ще се превърнем, но никога по пътя си да не го губим“ – сподели тя.

Кметът благодари на всички казанлъчани за „голямото сърце, истинска душа на най-любвеобилните хора, които се държат един за друг“. Галина Стоянова благодари на бизнеса, на свещениците, учителите, учениците, децата и родителите, на младите и възрастните, че запазиха духа на Града на розите. Тя поднесе благодарности и към розопроизводителите за помощта във възраждането на традицията.

Сред официалните лица на празника бяха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура образование и младеж Мария Габриел, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, посланикът на Русия у нас Н.Пр. Елеонора Митрофанова с делегация от посолството, посланикът на Япония Н.Пр. Нарахира Хироши, Н.Пр. Латифа Беназза – посланик на Алжир в България, Н.Пр. Г-н Санджай Рана – посланик на Индия, посланикът на Виетнам Н.Пр. г-н Доан Туан Лин с делегация, словашкият посланик Н.Пр. Мануел Корчек, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, румънският посланик Н.Пр. Бръндуша Предеску с делегация, гости от побратимените на Казанлък градове Верия (Гърция), Кочани (Македония), приятели от Ломжа, Полша и др.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на казанлъчани, че съхраняват красивите български традиции: “Розата за нас е специлна, защото тя е вдъхновение, традици, надежда! Културното наследство е това, което прави нас, българите, да имаме своя идентичност, да го пазим, съхраняваме, но и да го предадем на следващите поколения. Благодарим Ви, Казанлък, за това, че с Вас и Празника на розата можем да усетим този български, единствен по рода си дух, който през вековете ни кара да продължаваме силни и заедно напред!“

В началото на шествието своята благословия към съграждините си даде Старозагорският митрополит Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!“ – възклина владиката за родния си град. Той спомена горчивата 2020 година, но посочи: „Ето днес Бог благослови да сме отново заедно! Отново да засвидетелстваме любовта си към вярата, към Родината и нашия български род, докато има българин да пази тези семейни и християнски традиции и добродетели!”.

Празничното шествие за малки и големи беше исторически белязано от Купата на Аматьорската лига, която Розите завоюваха за първи път, за огромна радост на своите съграждани, в навечерието на кулминационните тържества. С ценния трофей в пъстрите редици на дефилето преминаха и победителите от ФК „Розова долина“.

Цариците благословиха своите поданиици за здраве, благоденствие и веселие, защото само споделената радост и усмивките могат да предадат емоциите, които трябва да се преживеят в Казанлък.

Кулминационният празничният неделен ден премина в китните розови градини край Казанлък, за да сподели българските обичаи с многобройните чуждестранни гости, да им предаде атмосферата на пъстрите ритуали „Розобер“ и „Розоварене“, да почувстват магията на българското хоро.

30 (2)46210208320352342500
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн