Петима старозагорци са сред 20-те финалисти в исторически турнир по математика

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Лодовико Ферари

Лодовико Ферари

На 30 май 2021 г. дистанционно се проведе квалификацията за участие във финала на турнира по решаване на алгебрични уравнения.

Турнирът е посветен на 500 години от рождението на италианския математик Лодовико Ферари (Lodovico Ferrari (1522–1565)), автор на метода за решаване на алгебрични уравнения от четвърта степен и и 125 години от рождението на Никола Обрешков (1896–1963).

Организатори на проявата са фондация “Математика без граници” и издателят на математическа литература Willie Yong от Сингапур.

Квалификацията се проведе върху 3 алгебрични уравнения и една система алгебрични уравнения.

Ето и имената на финалистите (по азбучен ред):

Ангел Ризанов, МГ – Русе
Ванеса Фидулска, МГ – Кюстендил
Велислав Джелепов, МГ – Пловдив
Демира Недева, МГ – Пловдив
Денис Сираков, МГ – Сливен
Деян Тасев, МГ – Перник
Деян Хаджи Манич, МГ – Варна
Дориана Петкова, МГ – Бургас
Иван Канев, ПГКНМА – Стара Загора
Кристин Спасова, МГ – Бургас
Лазар Тодоров, СМГ – София
Любен Карбанов, ПМГ – Стара Загора
Мария Дренчева, СМГ – София
Мартин Петров, ГПЧЕ – Стара Загора
Радослав Балкански, МГ – Стара Загора
Сара Илиева, ПЧМГ – София
Станислав Димов – МГ – Стара Загора
Стела Бинева, МГ – Хасково
Теодор Танков – Американски колеж – София
Ясен Пенчев, МГ – Габрово

Финалът на състезанието ще се проведе на 7 август 2021 г. в Несебър.

Победителите в турнира ще имат удоволствието да засадят своя роза в градината на розите в Несебър, в която има 17 розови храста на 16-те страни участнички във финала на турнира Математика без граници през 2019 г. и на проф. Минко Балкански.

Решенията на задачите на участниците в квалификацията ще бъдат публикувани в специална книга под редакцията на Wilie Yong.

* * *
Историята:

Италия, люлката на Ренесанса, е дала на човечеството според думите на Феликс Клайн, велико изкуство – алгебричното решаване на кубичните уравнения.

Преди повече от 4 столетия в Италия се устройвали математически дуели по решаване на алгебрични уравнения. Сред участниците са били колоси като Сципион дел Феро, Николо Тарталия, Джеронимо Кардано и Лодовико Ферари.

“През 1548 година Lodovico Ferrari (1522–1565) предизвиква на математически дуел професора по математика от Венеция Николо Тарталя, който по това време се считал за един от най-силните математици на Италия. Двубоят трябвало да се състои в решаване на по 30 задачи, предложени от всеки на другия в рамките на 50 дни. Тези решения трябвало да бъдат демонстрирани на публичен диспут в църквата пред избрано жури”, пише проф. Иван Тонов.

“Зад тях тълпата поздравявала с буйни крясъци и ръкопляскания победителя в диспута Луиджи Ферари – “румения юноша с нежен глас, весело лице, грамадни способности и дяволски характер”, както пишат за него съвремениците му”, пише в своя книга Николай Кованцов.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн