Новата зала на Стара Загора ще е с подземни паркинги за 750 коли и 5200-6400 седящи места

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_8062IMG_8072Два паркинга, на две нива – единият подземен, другият полуподземен, всеки с по 375 места, или общо 750 вътре в залата, плюс външен паркинг за още 100 места ще има новата многофункционална спортна зала “Арена Стара Загора” в парк “Артилерийски”. До вътрешния паркинг ще се достъпва от два различни автомобилни входа – единият от бул. “Хр. Ботев”, другият – по-нагоре, от пряката ул. “Одринска епопея”. Осигурен е достъп и на едрогабаритни товарни камиони до самата зала за разтоварване на спортно, концертно оборудване и други товари.

Това стана ясно по време на състоялото се днес награждаване и представяне на трите най-високо класирани идейни проекта в проведения от Община Стара Загора конкурс. Победителят сред тях, както стана ясно още миналата година, е проектът на архитектурно студио “Атек ВД” с ръководител проф. арх. Валери Иванов от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. На второ място беше класирано проектното предложение на „Тилев архитекти“ ЕООД – София, трети е проектът на „АТМ“ ЕООД – София. Наградите бяха връчени от част от журито, оценило проектите – зам.-кметът Красимира Чахова, началникът отдел „Обществени поръчки“ в местната администрация Мария Боянова и гл. арх. Виктория Грозева. Паричните премии са съответно 20, 10 и 5 хиляди лева. Победителят получава и правото да създаде работен проект. Очаква се подписването му да стане в близко време, като срокът за работа по него след това ще е 5 месеца.

Новата зала ще даде възможности в нея да се провеждат много събития от местен и национален мащаб – културни, спортни, конгреси, бизнес форуми, изложения, концерти – предвид географското разположение на Стара Загора в центъра на България, отбеляза главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Това като цяло ще повиши социалния, туристическия и икономичестия статус на общината.

“Благодаря на Община Стара Загора за това, че прояви търпимост към генерираните напрежения, свързани с процедурата” – заяви проф. Валери Иванов. Както е известно, конкурсът беше почти провален след безотговорно решение на КЗК, което бе отменено от ВАС. Проф. Иванов поздрави всички участници в конкурса за представените от тях великолепни проекти. “Община Стара Загора би могла да издаде сборник с конкусните идеи, защото в тях има учебникарски примери. Готови сме да подпомогнем издаването на такъв сборник” – съобщи той. Авторският колектив на проекта се ангажира и с формирането на комплексен екип от специалисти, който да разработи план за управление на залата, която, освен че ще изпълнява разнообразни социални функции, да се превърне чрез разнообразните си обслужващи дейности и в едно печелившо предприятие. Основните приходи се очаква да идват от концерти на гостуващи групи и изпълнители, каквато е практиката на подобни зали в европейските страни. Заданието на Общината бе да се предвиди създаването на уникален многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ условия за спорт, рекреация, хранене, обслужване, търговия, медицина, социални и други дейности, адаптирани към динамиката на потребностите на хората.

Подробности по проекта на залата съобщиха арх. Калоян Колев – водещ проектант в частта “Архитектура”, доц.д-р инж. Цветан Георгиев (метални конструкции) и гл.ас. д-р инж. Николай Милев (стоманобетон).

Залата ще разполага с 5200 места. 4200 от тях ще са върху бетонова основа. 1000 седалки ще са разположени върху телескопични трибуни, като в залата в Синдикалния дом, чието прибиране ще увеличава размера на игралното поле. При концерти върху игрището ще могат да се разполагат допълнителни 1200 места, с което капацитетът на залата нараства до 6400 места.

Комплексът ще включва и втора, тренировъчна зала с площ 1800 кв.м и допълнителни 260 места към нея, която ще може да се използва самостоятелно – с отделен външен вход и самостоятелни съблекални.

Ще има и хипермаркет за хранителни стоки на площ от над 1 декар. Предвиден е отделен достъп за ВИП-гости и на хора с увреждания.

Нивото с основния вход за зрителите ще има три разпределителни фоайета с връзка помежду си. На това ниво е разположена тренировъчната зала, както и подходът за тирове до самото игрище. Тук ще има музей на спорта, панорамен ресторант с изглед към парка, както и пешеходен пасаж около фоайета с търговски обекти, бюфети, гардероби и тоалетни около него.

На следващото ниво ще е разположена администрацията на залата и физиотерапия. На най-горното ниво са зоните за журналисти и ВИП-гости, техническите помещения за залата и две открити площадки за разполагане на климатичните съоръжения.

Над бетоновия градеж залата ще бъде покрита от здрава и сравнително лека стоманена конструкция. Цялото съоръжение е изчислено да издържа на земетресения.

Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa в пpoeктиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 000 000 лева c ДДC.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Янчо Калоянов на Община Стара Загора, проектантските колективи, архитекти, медии и граждани.

В края на официалната церемония беше открита изложба с макети и постери с изображения на конкурсните проекти. Тя ще може да бъде видяна в Културен център “Стара Загора” – фоайето на етаж 2, до края на юни.

Още по темата:

ВАС отмени нескопосаното решение на КЗК относно залата в Стара Загора - април 2021
КЗК поставя каруцата пред коня и прави неверни заключения, за да бастиса новата зала на Стара Загора
Проект на професор от УАСГ е победител в конкурса за новата зала в Стара Загора

Правителството дава още 10 млн. лв. за залата в парк “Артилерийски”

IMG_8076IMG_8068IMG_8082IMG_8118IMG_8074IMG_8066IMG_8057IMG_8056IMG_8054

#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн