Старозагорци се поклониха пред делото и живота на Христо Ботев и загиналите за свободата

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_7844IMG_7750Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Христо Ботев, за да сведат глава пред подвига на гениалния поет-революционер и хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на България.

В началото на тържествения общоградски ритуал актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ Георги Райчев припомни факти от живота на великия българин, тръгнал по пътя на борбата за освобождение на народа и родината си. Емблематичното стихотворение на Христо Ботев „Хаджи Димитър“ изпълни с плам Светломир Петков от театралната школа „ЖЕСТ“ към ЦПЛР Стара Загора.

„Днес е паметен ден, един от многото, които са вписани в календара на България. На този ден всички ние прекланяме глава пред подвига на Ботев. Подвигът на Ботев, който е един събирателен образ на всички онези знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата. За свободата на нашето Отечество, за свободата на Родината“, каза в словото си зам.-кметът Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев” и Тракийски университет. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.

На церемонията присъстваха още Красимира Чахова – зам.-кмет на Община Стара Загора, Мария Динева – председател на Общински съвет Стара Загора, Иван Чолаков – областен управител, Татяна Димитрова – началник РУО Стара Загора, общински съветници, деца, ученици и граждани.

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството.

IMG_7757IMG_7795IMG_7850IMG_7806IMG_7810IMG_7862IMG_7870IMG_7910IMG_7916IMG_7923
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн