Кинокритикът Божидар Манов събра в нова книга срещите си със звездите на световното кино

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Книга-Фестивални-срещи-2-WEB (1)Книга-Фестивални-срещи-1-WEBСборник с 40 разказа за срещите си със знаменити творци от света на киното представи в Стара Загора известният кинокритик и преподавател в НАТФИЗ проф. Божидар Манов, като част от съпътстващите събития на VIII-то издание на кинофестивала „Златната липа“. Тази година той е председател на международното жури, което оценява филмите от конкурсната програма. В ролята на водещ на срещата влезе неговият приятел и университетски колега, кинорежисьорът доц. Юрий Дачев.

„Проф. Манов ни подарява за втори път книга, посветена на интересните си срещи с най-големите творци от света на киното, която излезе в момент, в който целият свят беше затворен заради пандемията. Заради това книгата „Фестивални срещи 2“ донесе полъх на живот и ни припомни колко ценно нещо е свободата да общуваме“, каза Юрий Дачев. Писаният текст обикновено убива усещането от живото присъствие на личността, която разказва, но в книгата на Божидар Манов съвсем не е така, посочи още той.

„Срещите, които съм описал, са се случвали на различни кинофестивали по света, на които съм имал възможността да присъствам, в повечето случаи като акредитиран журналист“, разказа проф. Божидар Манов. Сред интервюираните са личности като Франсис Форд Копола, Мел Гибсън, Ума Търман, Сюзън Сарандън, Джъд Лоу, Фани Ардан, Жан Рено, Джулиан Мур, Ищван Сабо, Биле Аугуст, Вернер Херцог, Джон Траволта, Тим Робинс, Ричард Гиър, Хана Шигула, Дани Глоувър, Харви Кайтел… Списъкът може да бъде продължен още много.

Професор Манов издава първите си разкази в книгата „Фестивални срещи“ още преди 12 години. Оттогава до днес натрупва много нов материал, който чака да бъде написан и подреден. Спокойно би могъл да напише и трета книга за фестивалните си срещи с личностите, които движат света на съвременното кино. Стига да има време да го направи.

Формалният повод да издаде „Фестивални срещи 2“ е жест на негов близък приятел, който му предлага да финансира отпечатването на книгата. Условието му било да запази в тайна името му. „Боледувахме от Ковид почти едновременно – аз оздравях, а той успя да види книгата на бял свят, но след това болестта го отнесе. И тъй като не успя да ме освободи приживе от обещанието да не разкривам името му, няма да го направя и сега“, обясни Божидар Манов.

Интервютата от „Фестивални срещи 2“ са правени на кинофоруми в различни точки на света – Кайро, Анталия, Солун, Берлин, но най-много срещи Божидар Манов осъществява на фестивалите в Карлови Вари. „С някои разговорите ставаха лесно, като с Биле Аугуст през 2018 година в Кайро, който беше председател на голямото жури и почти по цял ден бяхме заедно. Друг път интервютата вървят трудно, но като цяло хората на голямото изкуство са много извисени и отворени за разговор. Не мислете, че на тези хора им е било лесно в живота и че всички успехи са им били постлани и предопределени. Те са постигнали всичко с много труд и преодоляване на много препятствия“, посочи проф. Манов.

„Киното не идва на празно място, а стъпва върху богатото наследство на изкуствата през вековете – смята авторитетният кинокритик. – Само през последните 20 години кинематографията направи огромен скок, но в основата й остава синкретичното, а не синтетичното изкуство, защото наследява визуалните знаци на най-старите цивилизации в човешката история. Киното записва и възпроизвежда времето, дори може да го моделира, връщайки го назад. Затова киноизкуството като внушение ходи по ръба на магията“, казва проф. Манов.

Не страдам от суетата, че тази книга е задължителна за всяка библиотека – записаните разговори са задочен учебник по кино и рефлекс на индивидуалното съзнание към чуждите усилия, посочи авторът. Проф. Манов признава, че е почитател на максимата на Волтер, че „постоянната сериозност е белег за посредственост“. Затова изпитва естествена непоносимост към скуката и декларативната поза. Помни куп куриозни случаи по време на своите фестивални срещи, които му носят наслада от живия живот. Един от тях се случил в Карлови Вари, късно след полунощ, след дългия фестивален ден, когато като повечето си колеги решил да отиде на бар. Поискал да поръча чаша бира, но пред бара имало истинска стена от хора. Потупал приятелски някакъв човек по рамото и любезно помолил на английски за халба бира. Разбира се, отвърнал другият, присегнал и му налял бира. „Едва тогава видях, че това е Ари Фулман (известният израелски кинорежисьор). Когато той се обърна, забелязах, че неговият събеседник е… Вацлав Хавел. Е, оттогава обичам да се шегувам, че съм имал шанса да ми сервира бира самият Ари Фулман“, разказва с усмивка проф. Манов. Той и Юрий Дачев не пропуснаха да отбележат значимостта на кинофестивала „Златната липа“ и да благодарят на неговия създател – режисьора Магдалена Ралчева.

В края на срещата проф. Манов подари по един екземпляр от книгата си с автограф на всеки, дошъл на нейната премиера, като жест от безименния му приятел, помогнал за издаването й.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн