Режисьорът Ивайло Пенчев: Смехът е полезен, само когато се смеем на смислени неща

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Пресконференция-Като-за-последно-4-WEBРежисьорът на хитовата българска комедия „Като за последно“ (2020) Ивайло Пенчев и актьорите Васил Банов и Любен Чаталов днес бяха представени от директора на кинофестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева в свободна среща със журналисти и граждани в залата на хотел „Верея“.

Изпълнителят на главната роля Васил Банов беше облечен нарочно с рекламна тениска на филма „Кръстникът“, за да провокира дошлите на срещата и особено онези критици, които биха определили българската комедия като комерсиално кино. „Комерсиално не значи непременно лошо, защото преди години, когато излиза на екран филмът „Кръстникът“, критиката в един глас отсича, че филмът е комерсиален, в смисъл, че не е кой знае какво. Но ето, че днес „Кръстникът“ се нарежда сред шестте най-добри произведения на киноизкуството“…

Комедията е най-трудния жанр – много по-лесно е да разплачеш един човек или да го стреснеш с някой трилър. Но я се опитай да го разсмееш, каза режисьорът Ивайло Пенчев. „Най-трудно е да се намери балансът в една комедия – да има смях и малко сълзи, но и сериозен смисъл. „Комедията, трябва да говори на сериозен език“, допълни го Васил Банов.

Ивайло Пенчев пише сценария на „Като за последно“ в продължение на цяла година в екип с Божан Петров и Весел Цанков. „Трябваше да постигнем човешки баланс между няколко групи хора – семейството на главния герой, момичето и неговите приятели, старците, затворниците. Изключително трудно е да сглобиш картина от толкова богати индивидуалности и разнообразни елементи“ – призна Ивайло Пенчев. Предишния му филм „Летовници“ обикаля Европа, а за настоящият „Като за последно“ вече има запитвания да бъде разпространен в редица европейски страни. Заради пандемията обаче преговорите вървят бавно.

„За мен няма по-голяма награда от това публиката да не иска да си тръгне след финалните надписи. Така беше във Варна, в Бургас, така беше снощи и в Стара Загора“, посочи Ивайло Пенчев. Филмът тръгва по кината от 4 юни и старозагорци имат истинска привилегия да го гледат при вход свободен като част от програмата на „Златната липа“.

Когато е харесвано от зрителя, българското кино не трябва да се отрича, независимо от кой жанр е, смята Васил Банов. Огромната опашка от желаещи да гледат филма пред оперната сграда снощи впечатлила силно Любен Чаталов. „Това показва, че българите искат да гледат български филми и когато те им харесат, си тръгват от салона двойно по-щастливи“.

Ивайло Пенчев избира Мария Бакалова за ролята на момичето измежду 25 кандидатки за ролята, още докато младата актриса е в последния курс на НАТФИЗ. На първото интервю режисьорът и старите актьори усетили, „че в нея има нещо“, на второто били категорични, че „те я момичето“. Поканата за кастинг за „Борат 2“ Мария получила по време на снимките на българската комедия. „Беше готова да се откаже да ходи на кастинга, ако не й позволя да прекъсне снимките, но аз се съгласих да замине“, разказа Ивайло Пенчев. Според него успехът на Мария Бакалова в Холивуд е нейна лична победа и не бива да хейтим по неин адрес, защото всеки актьор изпълнява само задачите, поставени му от режисьора. Ролята на Мария Бакалова в „Като за последно“ няма нищо общо с тази в „Борат 2“. Ивайло Пенчев призна, че не е гледал американския филм и най-вероятно няма и да го гледа, след като на първия филм избягал от залата на 15-тата минута. „Мария Бакалова играе чудесно в „Като за последно“, но тя притежава още много потенциал, тази роля далеч не е върхът на възможностите й“, убеден е Пенчев. Режисьорът избрал Васил Банов за главната роля в комедията, защото винаги го е смятал за многопластов актьор, с огромен потенциал. Останалите актьори от кастинга – Антон Радичев, Малин Кръстев, Геро, Станимир Гъмов, Филип Аврамов и т.н. са доказани имена, на които Пенчев поверил роли различни от амплоато, в което са познати на широката публика.

Ивайло Пенчев призна, че не обича смеха по време на снимки. „Да, има смешни ситуации, в които може да избухне смях по време на работа, но когато бях асистент режисьор се е случвало контекстът, който се влага в този смях, да няма нищо общо с онова, което впоследствие се появява на екрана и се оказва, че публиката в залата остава безмълвна.

Последната реплика във филма „Имаме нов случай!“, сякаш оставя финала отворен за продължение. Дали ще се появи „Като за последно 2“? „Не знам, рано е да се каже. Принципно не обичам продълженията на филми, защото рядко резултатите са добри. Но ако хрумне добра идея, защо не?“ – отговори Ивайло Пенчев. По-важното е, че в момента той снима нов филм на коледна тематика. Работното му заглавие е „Чичо Коледа“. В него също ще участва Васил Банов в ролята на… цигулар. За да се научи правилно да държи лъка и да движи пръстите по грифа, Васил Банов дълго време вземал уроци по цигулка и вече свирел не лошо. Името на филма хрумнало на режисьора заради децата, които докато снимали, го наричали „чичо Пенчев“.

„Надявам се да се получи забавен филм, който обаче също поставя сериозни въпроси, подплатени с хумор. Защото е важно не просто да се смеем, но да се смеем умно, на смислени неща и този смях не само да ни кара да се чувстваме добре, но и да ни задава въпроси. Всеки от нас в живота си има проблеми и е хубаво поне за 2 часа да поемем глътка въздух – всъщност 3 часа, ако филмът ни е докоснал и ни е накарал след това да си говорим за него и да го анализираме“ – казва Ивайло Пенчев.

Според режисьора пандемията неизбежно един ден ще си отиде и тогава – защо не – и за нея може да се направи добра комедия.
#

vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн