Среща при областния управител с кметове за активизиране на ваксинацията

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6326 (Large)По инициатива на областния управител Иван Чолаков (вдясно на първата снимка) и на директора на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков днес в Областна администрация се състоя среща с кметове и зам.-кметове на общините от областта. Основната тема на срещата беше ваксинирането на населението срещу COVID-19.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, съобщи, че в последните дни в Старозагорска област се наблюдава значителен спад на заболелите от коронавирус. В събота от 27 взети проби нито една не е дала положителен резултат. Въпреки това в инфекциозните отделения на болниците продължава да има пациенти в тежко състояние. Д-р Перчемлиева изрази надежда, че летните месеци ще бъдат сравнително спокойни, но обясни, че намаляването на заболеваемостта в никакъв случай не трябва да се отразява на темповете на ваксинация.

До този момент в област Стара Загора са поставени 47 227 дози ваксина. Статистиката показва, че в областта около 40 процента от населението е с поставена поне по една доза ваксина или е с преболедувана коронавирусна инфекция.

В Старозагорска област са разкрити 10 пункта за ваксиниране, като извън Стара Загора пунктове има и в Казанлък, Чирпан и Гълъбово. В последните 2 седмици обаче се забелязва спад на желаещите да се имунизират. За да стигне ваксината до максимално количество хора, от РЗИ са решили да разкрият мобилни екипи. Те ще ходят на място в малките и отдалечени от градовете населени места, където има възрастни и трудно подвижни хора. Във връзка с това от РЗИ помолиха кметовете да изготвят списъци на желаещи да се ваксинират по селата, за да могат мобилните екипи да достигнат до всички.

Като проблем във ваксинационната кампания бе посочена и почти нулевата активност на малцинствените общности. Ганчо Илиев от неправителствената организация „Свят без граници“ обясни, че броят на ваксинираните бавно расте заради изискванията на много европейски държави за наличие на имунизационен сертификат при влизане в страната, но в населението има страх и незнание. Той предложи да се направят срещи между представители на РЗИ, неформалните лидери на тези общности и здравните медиатори с цел разясняване на ползите от ваксинирането.

IMG_6325 (Large)IMG_6328 (Large)
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн